Това обявиха днес от представителството у нас на Европейската комисия, която започна наказателна процедура срещу страната ни.
Предупреждение за това беше отправено още през декември миналата година.

Засегнати са фирми, които предоставят "наземните" услуги - кетъринг, обработка и пренос на багаж  и гориво, обработка на билети.
Според ЕК на софийското летище са наложени твърде ограничителни условия за одобрение на доставчиците на такива услуги, което блокира достъпа на повечето фирми. Освен това, процедурите за подбор на фирмите, работещи на летището, са неподходящи, а доставчиците на услуги нямат адекватен достъп до летищната инфраструктура, мотивират се още от Еврокомисията.

Оттам смятат, че това е създало монопол на фирмите, предоставящи услуги на най-голямото българско летище. Така България нарушава европейската директива която гарантира, че всяка фирма има право да се конкурира, за да предоставя наземни услуги на летищата в ЕС, през които преминават над 50 000 тона товар и 2 милиона пътници годишно. У нас на тези условия отговаря само софийското летище, предаде "Дневник".

България има два месеца, за да премахне дискриминационните ограничения пред фирмите, които искат да работят на летището. Ако това не стане, ЕК има право да приеме "мотивирано становище" за неспазване на европейското право, което е последната стъпка преди дело срещу страната в Европейския съд.

Преди седмица министърът на транспорта Александър Цветковзаяви пред  Нова телевизия, че до дни ще пием кафе и минерална вода на летището на по-ниски цени. 40 автомата за кафе, за топли и студени безалкохолни напитки и сандвичи ще бъдат поставени на различни места в залите за пристигащи и заминаващи в двата терминала. Това става възможно след приключването на конкурс и доставката на устройствата.
В момента на аерогарата най-евтиното кафе струва близо 5 лв., обикновен сандвич - 7 лв., а  бутилка вода - 4 лв.