"В началото на заседанието председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочи, че българите са преминали през много превратности и страдания, но са се научили да общуват. Със способността ни да общуваме, с разбирането на другия можем да си обясним един от най-славните моменти в българската история - спасяването на българските евреи преди 68 години", заяви Цачева, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че точно тези отношения на разбирателство по нашите земи са направили възможно попът, ходжата и равинът да се канят помежду си на религиозните си празници. Председателят на парламента заяви, че освен свободата и демокрацията, общуването е една от ценностите, които обединяват българските парламентаристи.

В 10.30 часа Цецка Цачева и народни представители ще присъстват на поклонението пред паметната плоча до Народното събрание.

През януари от Български хелзинкски комитет (БХК) в писмо до  Цачева парламентът да излезе с декларация срещу преиздадените антисемитски книги на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Правозащитниците се обявиха срещу "Бумерангът на злото" и "Властта на Мамона", като обявиха, че в тях националистът нарича Холокоста "сюжет" и го представя като лъжа, изфабрикувана от американците, които са управлявани от еврейския капитал.