Йотингер отбеляза, че проектът "Белене" е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания, цитира го ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

Вчера стана ясно, че заради инцидента в апонската АЕЦ "Фукушима"1 енергийният министър Трайчо Трайков ще поиска допълнителни разяснения и гаранции и от производителя, и от Международната агенция за атомна енергетика за сигурността на новия реактор за АЕЦ "Белене".

Според Йотингер за "Белене" има въпроси по финансирането на проекта. По проекта в момента няма европейски инвеститори, пише ИТАР-ТАСС.
Само Русия проявява интерес за строителството й, но след случилото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече стоящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност.

На срещата на енергийните министри и ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, заяви междувременно пред германската телевизия А Ер Де Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс. Той призова участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи.

Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, каза еврокомисарят.

Вчера Швейцария обяви, че замразява проектите си за обновяване на атомни електроцентрали, а Германия отлага решението си за това.

АЕЦ „Белене” е проектирана за 8-ма степен по скалата на Рихтер, коментира за „Фокус” енергийният експерт проф. Атанас Тасев информацията, че бъдещата АЕЦ в България е проектирана за 7-ма степен.
„Освен това, трябва да се има предвид, че има две скали. Скалата на Рихтер измерва активността на земетресението в зоната, докато скалата на Медведев-Карник-Шпонхойер определя реално разрушенията на повърхността.
Когато се проектира по 8-ма степен по Рихтер, това означава, че се предвижда непосредствено под или около централата да има такова явление”, обясни Тасев.

Реактор тип BBEP-466 имал много по-висока надеждност от предвидения реактор от серията А92. Освен това имал 4 пасивни контура за защита. По думите му, връх на защитата е от падането на 400-тонен самолет.
Корпусът на контейнера бил съставен от специален бетон, който може да издържи падането на най-тежкия самолет в света безпроблемно.

Последна актуализация в 12,30 ч.