От пресцентъра на министерството му обясниха, че Трайков е добре информиран за възможностите на типа реактори АЭС тип В466 за АЕЦ "Белене", технологично разработен през 1992 г., и претърпял подобрения след това. Имало и по-нови технологични разработки, които са от трето поколение.

В края на миналата седмица руската компания "Росатом" в писмо до медиите опроверга изказване на Трайков, че реакторите по проекта за централата са поколение 2 плюс, както и за това, че в момента се водят преговори за цената на АЕЦ "Белене".

В своето изказване министър Трайков коментира, че за нашите условия се счита, че този реактор е с достатъчно добро ниво на защита, обясняват в  прессъобщението си от министерството. Доколкото принадлежността към едно или друго поколение се дефинира в сравнително широки граници и предвид контекста на темата, която е коментирана, а именно събитията в японската ядрена централа "Фукушима"1, смятаме за безпредметна дискусията по оценката на поколението реактори, добавят оттам.

По отношение на преговорите с руската страна, България изразила ясна позиция за възможностите, които има като държава и за преценките, които е направила за стойността на проекта "Белене".
"България очаква руската страна да направи своите стъпки, които да направят проекта възможен за реализация и икономически изгоден за всички участници в него. Тази седмица продължават предварително договорените срещи, за които руската страна би трябвало също да е добре информирана", пише в съобщението.