Еврокомисар: Да се преразгледа проектът ”Белене”

Проектът за строителството на "АЕЦ Белене" в България трябва да бъде преразгледан, заяви пред радио "Дойчландфунк" европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Обратно в новината

Коментари - Еврокомисар: Да се преразгледа проектът ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква изненада! Да ни нареждат за пореден път да си събуем гащите. И никой въобще не може да се сети защо. И накрая - една малка музикална форма?

АЕЦ-Белене, е предвиден да се строи ,върху земетръсна зона. Необходима е основна ревизия на проекта, тъй ,като от неговата сигурност зависи цяла Европа , не само България! ЕС , не може да бъде безучастен в спора за строежа на АЕЦ-Белене и да оставя България , сама да се справя с апетитите на Русия и нейните монополни интереси в страната!

Една ни стига.Като"остарее"-и без нея!Въобще не ни е нужна.Искат я българските и руски олигарси.Сега какво печели народа от АЕЦ-Козлодуй?По-евтин ток ли-не,по-висок стандарт ли-не.Трупат си печалби монополистите,а ние чакаме с пръст в уста.Къде са парите от износ на ток,какво се прави с тях-държавата мълчи.Нямаме индустрия-не са ни нужни атомните-бомби със закъснител.Референдум за Белене.

Извънземните да са строили атомна централа,подложена на подобно изпитание,ясно е че ще срещне затруднения и сериозна авария!Естествено е,че досега се е доказала некадърността на руската ВВЕР,която беше в Чернобил!Сигурно е,че Японска или Американска централа-това са върхът в товя отношение!цял свят търси да монтира "Уестингхаус",а защо-питайте тях!Ще ви се обясни!

След като преразгледах стигнах до извода да не се строи АЕЦ "Белене"!Зоната е сериозно сеизмологично изявена-част от т.н. център "Вранча"!Освен това цял свят преразглежда в момента това строителство и спира новите строежи!

Не можеш да правиш изводи, тъй като си Г-н НИКОЙ и не те броят за жив, освен два дни преди избори.

Писна ми от европейските десни -сервилни, надменни, гледат си само джоба и да прокарват американски интереси. Относно БЕЛЕНЕ не става въпрос за технологията , а проблема е в други два фактора.1) сеизмична зона 2) парите за строителството се дават от Русия под формата на ЗАЕМ, но това не са пари на държава Русия, а руско български олигархични мръсни капитали, изнесени и от България пари, смръкнати от одрани кожи на българите, сега се връщат под формата на заем ,който ще се изплаща от целия народ в троен размер. Плюс че ще бъда честна атомна - на тези олигарси, ще бъде първата частна бомба територията на България /Европа. , Това си е спестил да каже хер Гюнтер Йотингер.И да даде пример с неговата държава която не строи атомни централи със заем, а само с държавни пари и остава държавна собственост. В случая хер Гюнтер Йотингер повтаря политиката на САЩ в Европа, прокарвана от европейските десни. Забравя обаче да каже, че съдбата на БЕЛЕНЕ ще си я реши сам Българския народ, като СУВЕРЕНЕН НАРОД и не зависи от приказките на някой си еврокомисар.

От всичките ви глупости се разбира, че не смятате допотопната руска техника за проблем, че нямате нищо против заема, стига той да се дава от болшевишка Русия, както и желанието ви цената на АЕЦ Белене да се поеме от държавата, защото много добре знаете, че няма идиоти-частници, които да инвестират в подобен смешен проект и в такъв случай той е обречен.

Руснаците ще ни докарат от девет дерета вода,за да ни доказват,че техните реактори са съвършени и безупрачни.

Последно - кой е строил японската АЕЦ?

Според американската Комисия за ядрено регулиране във "Фукушима 1" има реактори от типа "Марк-1", производство на "Дженерал илектрик". Понастоящем в САЩ има 23 такива реактора, пуснати в експлоатация в периода от 1969 до 1988 г., посочва ИТАР-ТАСС.

Конструирана от Kajima,построена и експлоатирана от Tokyo Electric Power Company (TEPCO).1,2 и 6 реактор са от General Electric и архитектура на Ebasco,3 и 5 са на Toshiba,а 4 на Hitachi...

Забележете за какви глуписти говори швабата сега покрай нещастието в Япония лицемерната шваба измества въпроса от безопастност към финансиране. Какво го бърка този индивид финансирането на този проект? Нима ако парите са от мястото Х ще има проблеми но ако дойдат от У няма да има проблеми. Европейци като Меркел се правят на загрижени за да успокоят малоумните си избиратели като се правят че взимат мерки но те много добре знаят че японската АЕЦ гръмна не защото я удари земетресение а защото я удари цунами. Питам от де ще дойде цунамито в Белене от Дунав Черно море или пък от атлантическия океан чудя се и се чудя. И гледам как продължават като латерни да мелят из форумите някакви индивиди и обесняват какво би станало ако ни удари земетресение като японското. Аз лично едно нещо със сигурност бих им казал НЯМА ДА ИМА ЦУНАМИ СЛАБОУМНИЦИ.

досадно, но излезе че русия има повече парички :)

Преди 6 месеца официално Русия е имала 500 милиарда долара резерв. Стига сте мислили Русия за бедна. Казано ви беше- България е най-мизерната в Европа.

НЕ !!! - на всички АЕЦ по света и най-вече НЕ, НЕ ,НЕ на АЕЦ Белене!!! -назад към природата :)

точно обратното-русите крадат от щатските разработки,както и Япония открадна цялата си електроника от там!

Говорех за ядрено гориво и за пазаруване . Не всеки може да прави гориво. И САЩ се затруднават с обогатяването на урана. Така, че сам прецени, кой от кой какви технологии краде. И като казваш щатски разработки какво имаш предвид , като те са откраднали всичко свързано с атома от Европа и всичко свързано с космоса и самолетостроенето от Германия. Архитектурта на съвременните компютри е на фон Нойман (унгарски евреин), ако не знаеш.

Изказването на Йотингер за преразглеждане сигурността на АЕЦ Белене щеше да бъде много съдържателно ,ако не съдържа в себе си силен поръчков елемент.Толкова силно прозира поръчката в това изказване ,че се чудя германците защо го правят.Само дето не е казал че АЕЦ Белене трябва да бъде предпазено от падане на Тунгуски метеорит!Или може би от ураган тип Катрин ,торнадо 6 степен и цунами по река Дунав с височина 10 м,взети заедно!Може би такъв е немския интерес във момента - след 10-15 г. България да внася електроенергия и продължавайки натиска за окончателно ликвидиране на промишления потенциал ,да бъде превърната в земеделски придатък на ЕС и в часност на Германия??! Ако се водим по логиката на Йотингер ,би трябвало да се преразгледа съществуването на всички АЕЦ от тип MARK 1/особено по-старите/,независимо къде се намират и особено ако са в райони със силни земетресения , урагани,торнада,наводнения,цунами,метеорити и т.н.А той не смее да каже подобно нещо!!Интересите на България и тези на г-н Йотингер се разминават като кораби в открито море!

Не съм против атомна електроцентрала,но ако ще е руска,предпочитам да търкам две пръчки за добиване на огън!В тази страна не искам нищо руско,дори и нефта,защото виждате какво правят тези "българомразци"!

Поинтересувай се ей така, за себе си, колко % от горивото, което ползват американците е руско. Също така се поинтересувай и за швейцарското. Научете се най-после, че големите са големи защото си гледат интереса, а не кое е руско и кое не. Уестингхаус , Арева и Росатом играят заедно , но българина дели на американско или руско. Затова овладяха дори космоса, а ние сме тръгнали към пещерите.

След рейдовете на Догановите обръчи по горите ни скоро и пръчките ще ги внасяме две по две от Сибир, русомразецо! Не се изсилвай много в приказките, да не ти загорчи много скоро живота, че у нас от 20 години само се руши онова, което беше построено с помощта на руснаците, по техните проекти, с техни материали - в много случаи, и електричеството ни е от централата, която те вдигнаха, и уранът те ни го внасят, а отработеното гориво си прибират за утилизация ... Докато от ЕС сме чули само забрани, критики, йезуитщини и сме получили старите им коли, както и някой и друг "мъдър съвет" за невероятно много пари, излезли от джобовете ни! Отделно дето изсмукаха толкова специалисти, обучавани по съветските програми и учебници, както от нас, така и от Русия, Украйна, Литва, Латвия, Беларус ... Бедна ти е фантазията! Когато премъдър европеец ти казва добър ден, трябва пет пъти да погледнеш слънцето, за да разбереш колко пари ще ти струва неговата лицемерна любезност!

Ако се направят на площадката поне още 10 нови сондажа , от които 3 най-малко до 1000м, на "беленската" некадърна мафия, която за пари е готова да продаде България. Ама да се сетиш за нови сондажи се иска малко акъл. Белене е в V ст. на сеизмичност, същата сеизмичност, като в сринатата от земетръс "Стражица". Белене е на 15км от Свищов, припомнете си трагедията в този град при "Вранчанското " земетресение. Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строив сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала.

По сеизмичните карти,които открих Белене го не 5та, 8-9 степен. Пада се баш на разлома Вранча.

Грешката не е моя. ДИРа се бъзика. Ако се направят на площадката поне още 10 нови сондажа , от които 3 най-малко до 1000м, ще лъсне гъза на "беленската" некадърна мафия, която за пари е готова да продаде България. Ама да се сетиш за нови сондажи се иска малко акъл. Белене е в V ст. на сеизмичност, същата сеизмичност, като в сринатата от земетръс "Стражица". Белене е на 15км от Свищов, припомнете си трагедията в този град при "Вранчанското " земетресение. Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала.

Защо не преразгледат новите реактори в Румъния или там нямат Борисов, който да кляка удобно?

Борисов, Басеско, Берлускони са носителите на това "заболяване" на Европата. Казано по друг начин, злокачествен егоизъм, под благовидния камуфлаж назован "ЕВРопЕЙСКА КОМУНА". Когато му дойде времето и българското гражданско общество натири по затворите "управляващата го каста", ще се приложи и терапия за отсранаване на този Й комплекс. Остана още малко вода да изтече, още малко време. На есен ще броим пенсионерите, защото младите не са включени в преминалото вече преброяване и избирателните списъци.

Борисов, Басеско, Берлускони са носителите на това "заболяване" на Европата. Казано по друг начин, злокачествен егоизъм, под благовидния камуфлаж назован "ЕВРопЕЙСКА КОМУНА". Когато му дойде времето и българското гражданско общество натири по затворите "управляващата го каста", ще се приложи и терапия за отсранаване на този Й комплекс. Остана още малко вода да изтече, още малко време. На есен ще броим пенсионерите, защото младите не са включени в преминалото вече преброяване и избирателните списъци.

Мухлясалите евробюрократи напълниха гащите и с пореден напън намериха "повод" да се опълчат срещу руската енергийна мощ! В резултат пак ние страдаме, при ограничените възможности на Козлодуй и реалната заплаха от енергиен глад в близко бъдеще ... а изнасяхме ток, осигурявахме целите Балкани, и си пълнехме бюджета! Съвсем доскоро! И какво, като този чвор бил казал нещо?! Това съвсем не значи, че нашите управници трябва да козируват и да спрат проекта за втора атомна! Има алтернатива на Белене - два нови реактора в Козлодуй, нали там не е разлом и няма опасност от силно земетресение! Да се мисли конструктивно и бързо - Турция не си замразява строителството /от Росатом, естествено/ на атомната централа, нито Иран, нито Китай - е те са по-земетръсни зони от нас, просто хората мислят с главите си и не им стоят с размахан пръст разтреперани европлъхове да им спират икономиките! Не искаме ток по 500 лв за киловат от ветрени перки и морски прибой! Нито имаме територия за стотици хиляди ветрила, нито приливи и отливи по Черно море, от които може да се прави ток в необходимите количества!!!

Съгласен съм за алтернативата на Белене, която според мен е за предпочитане. Строежът на нови блокове в АЕЦ Козлодуй е значително по рентабилен финансово от изграждането на нова АЕЦ, освен това местоположението на АЕЦ Козлодуй е по сигурно от гледна точка на земетресения.

Избора с площадката Белене е грешка, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, някой трябва да си плати. А познайте кой. За това са всички маймунджулъци вече 30г.

А кой докара валутен борд в България,така че сме зависими и ще слушаме и изпълняваме.

А защо се стигна до валутен борд, а !?!

виж кво убаво ти тече мисълта днес ....без художествени измислици и без излишни обяснения...и гледлам пчнала си да пиишеш като мен с многоточия...ха-ха-ха

Защо ми срязахте репликата?! Козлодуй завършва на .. една сричка, но това му е името, не съм го измислила аз! Махнете тези простотии и пуснете текста нататък! Няма нищо неморално в него! Вижте преди това другите коментари от разни безименни плювачи!

Защо са я махнали? Ами защото откачалщината ти взема вече застрашителни размери!

еи..дира...ц....ц...защо отрязахте на аврора сричката, бе ...еи....кви хора...кака крадат срички...ц..ц...ц..пише се козлодуи....ако е било козлохуи (не мога да улуча и-краткото)....сигурно и се е пикаело или ....е_ло

евросъюза ....да духа супата...да види какви мерки да вземат срещу реално существуващи аеци....нас да ни оставят на мира....тия съюзи и съъюзчета ни разкатаха фамилията....цяло чудо е,че още ни има.....някои от вас упорито печат за чернобил като 1 единствена авария в света ....лъж ете се....има и друга в япония преди тази, 2 в америка...има доста..влезте в гугъл.....твърдо не на българия без белене

Някои искат референдум за АЕЦ. Но дава ли сси сметка този някой каво всъщщност иска? Иска циганите от Столипиново да решават съдбата на българската енергетика. И турците от Делиормана. Същите тези, дето избраха доносника на ДС, агент гоце за президент. Гласувайки с клечки и сиджимки, без да знаят точно за какво. Не, мерси!

Защо да се изгражда една голяма атомна централа,а не се изградят няколко малки,на принципа на работа на атомните подводници.Така ще могат да се контролират по лесно,ако възникне авария.Също така ако са "плаващи"като подводници,при необходимост ще може да се потапят надълбоко и няма да има нужда да се проектират да са сеизмичноустойчиви.:))))

щото пичалбата, пичалбата!

Защо просто не се направи референдум за или против ядрената енергетика вместо да пустословим по чатовете или политиците да си чешат езиците. Сигурен съм че привържениците на АЕЦ ще са много повече. Въпроса кой да строи е свързан единствено кой ще отхапе най-голямо парче от баницата. Много хора ще се облажат от там ей........... Затуй не върви работата я!

Много, ама много си прав!

референдума от полза на мафията ли че е? ако е - да правим ! ако не е обаче ... член за Вас, господа демократи :))))))

Ще има да чакаш за референдум в седесарската демокрация. Комунистите навремето поне един са провели - за Републиката.

Браво, Борисов, ти си поредния разсипник на държавата!Не ЕС са виновни, а ти с твоето дебилско протакане!

Ако червените руски и български не крадяха, щяхме да имаме каквото и както трябва.

и сините и те и най-ве4е черните сини ;)

да си оплоди майката тоа комисар! нека германия и франция да спрат всичките си реактори, пък тогава да помислим дали да не строим белене, А? те експлоатират реактори от първата световна едва ли не, имат безброй аварии - ние спряхме доказано безопасни реактори, за да ни доят и с цената на тока!

Един умен мъж, Алберт Айнщайн е казал следните знаменити думи:"Две неща са безкрайни - Вселената и човешкат6а глупост. За първото не е съвсем сигурно". като че ли е имал пред вид симпатизантите на БКП-БСП. Като чета колко са неграмотни и колко са заслепени в любовта си към СССР явно Айнщайн тях е имал пред вид на първо място. Но след като някой от другарите считат че Германия е виновна за разпокъсването на България на Берлинския конгрес това само потвърждава думите на великия Айнщайн - безкрайна е глупостта на комундетата. По същата причина все пак трябв ада се отбе;ежи че Германия е единствената страна, която безрезервно ни е помагала. И нищо не е получила в замяна - само сме пратили войски в края на Втората светован война да се бият срещу Германия. От гллупост ли, от дупедавство ли пред СССР, но тази позорна страница от родната история може да с есравни само със славославянето на Съветската армия окупаторка. И издигането и кланянето на паметници в нейна чест. От6давна болшевизмът трябваше да бъде изкоренен от съзнанието на българина. Но щом 11 години след партийния преврат, режисиран от Кремъл на 10-ти ноември 1989, можахме да се обзаведем с президент доносник на ДС, няма за какво да говорим повече. Станахме за резил в цяла Европас агент Гоце начело. Комундетата натвориха много поразии. националното им предателство е пословично, особено когато става дума за защита на интересите на Русия. И за 4 години ни набъркаха в такива каши, че ще ни трябват поне 10 години да излезем от тях. Добре че все пак от Брюксел ни стягат юздите, иначе дявол знае докъде могат да стигнат корумпираните от Кремъл чиновници и партийни активисти. Абе то се видя, де....

Както винаги подробно, подробно!Само да питам кой инициира конгреса в Берлин и с каква цел ?

Истината за Берлинския конгрес, Ньойския мирен договор - 1919, Ялтенското споразумение -1943, Договорът подписан на крайцера "Максим Горки" от Буш - старши и Горбачов край остров Малта-1989 се спотайва някъде в "Зоната на здрача". Нека обаче обърнем взор към близкото бъдеще, когато за "една нощ" ще се случи всичко по Божията воля и в съответствие с Божествените Закони. А "бременното" бъдеще на АЕЦ "Белене" абортира в Япиния миналата седмица.

Айншайн е имал предвид природата на човешката простотия изобщо и тази при явлние като фашизма. Както всички знаем изродените видове социализми са: комунизъм (още по-пошлата му разновидност, болшевизма) и фашизъм. Социализмът е винаги на една ръка разстояние от израждане, защото произлиза от морално и етично по-низши слоеве от обществото. Проблемът не е в недоразвитата ценностна система, а в непременния стремеж на тези прослойки да прескочат етапа на развитието си. Това е нещо като получаване на висока оценка с преписване. Но напрактика го осъществяват с убийства. Не е ли това човешката пошлост в най-изкристализиралият й вид?! След това загива за дълго шансът на така зарзеното общество за нормално развитие и всички стават еднакво бедни. Примерите са от практиката и касаят ВСИЧКИ комунистически и фашистки общества по света. Закономерност.

Много ми е интересно как изглеждаш на живо:))) Кой знае какъв физически урунгел си:))) за душевното ти разстройство вече знаем:))))))

След 50-на години ядрените централи, поне във вида, който ги познаваме, ще са история. В момента всички големи държави имат дългосрочни проекти за централи на базата на студения синтез. Там пак ще има радиация, но със значително по-малки стойности и вероятността, за радиоактивно заразяване при авария ще е практически нищожна. Европа планира първата функционираща такава да заработи през 2037 край Париж. Целият проект е подробно планиран по години, като се изсипват десетки и стотици милиарди евро в това начинание.

а еврото го даваме и ние, на принципа "болен здрав носи" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

това е така. Атомните централи ще станат ненужни при наличието на термоядрени реактори. само че да се дават точна година кога това ще е реалност е леко несериозно. може да е 2037 но може да е 2100.

Е такъв "експерт" не бях виждал: Студен термоядрен синтез - хаха - такова животно няма. И радиация няма при термоядрения ситез (това ако не се лъжа се учи дори в училище)

Доколкорто ми е известно такова животно студен синтез няма. Някакви теории има, но дори в лаборатория за 50 години няма нито един потвърден опит с него.

Два въпрос към пишещите тук "експерти" по ядрена енергетика: 1. Някой от вас знае ли аджеба за още колко години има запаси от уран в световен мащаб? 2. Поглеждал ли е някой от вас картата на сеизмичните райони на балканите и ако да случайно да му е направило впечатление, че бленуваната АЕЦ Белене се намира точно насред разлома Вранча и че един проект за строителство на 7 и 8 енергоблок на АЕЦ Козлодуй е значително по сигурен и рентабилен за България?

Не са експерти друже, червени папагали от Позитано са. Те от разумни доводи не разбират, такива преди години дори посоката на реките в Сибир искаха да обърнат. Какво ги боли тях за някякъв си разлом, щом партията и матушката казват -точно там ще е!

българина ще се дели на фили и фоби и на всякакви цветни?!? Двете най-тежки известни катастрофи в света са Чернобил и Фукушима. Едното е последствие от човешка грешка при необмислен експеримент, а другото е последствие от не добре планирана защита при природни бедствия. Извода е ясен. Основния фактор е ЧОВЕКА. НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ ВСЯКА ТЕХНОЛОГИЯ Е БЕЗСИЛНА ПРЕД ГЛУПОСТТА ИЛИ НЕДОМИСЛЕНИТЕ НЕЩА?!? Tова обаче не означава да спрем да живеем. ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ УСЪВЪРШЕНСТВАМЕ. Не може се оставим на логиката : "да се откажем от всичко, което е опасно", защото по тази логика дори съседската саксия на балкона е опасна и може да убие човек.

Сравнение между двете аварии не може да се прави, неуместно е и сравнението със саксията, защото тя би убила един човек, докато при атомната центарала би затрила милиони хора , защо мислите са се увеличили толкава болните от рак, не забравяйте, чепоследствията от аварията в Чернобил тепърва предстоят

Сравнението е очевадно. В едната централа е направен НЕОБМИСЛЕН експеримент. В другата НЕ СА ОБМИСЛИЛИ правилното място на дизелгенераторите,които са ключа към спирането на рекатора. Примера със саксията е с друг смисъл, ойто явно не сте схванали. А на починалия му е все тая дали е утрепан от саксия или радиация.

Чернобилската авария не е следствие от експеримент, а от сбърканата същност на комунистическия режим в СССР. При настъпили условия за авария са взели решение да не спират реактора, за да не отчетат авария. Тогава статистикята беше по-важна от живота на хората. Отчетът пред партийното ръководство минаваше понякога през трупове. Същите такива до преди 2 години управляваха страната ни, пропилявайки рядък шанс да се замогнем и да заживеем по-добре. Такъв червен пич е и президентът, който е бил досносник в ДС, т.е. със сърцето си и морала си е принадлежал към системата тогава. Не става дума за експеримент в Чернобил, а за закономерна грешка. Тя беше умножена по 1000 от прикриване на последствията. От бащите на сегашните от Позитано.

Аварията в АЕЦ Ленин става на 26 април 1986 г. Тя е считана като най-тежката в историята на атомната енергетика. На 26 април на 4-ти реактор се провежда УЧЕНИЕ на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. Това учение е продиктувано донякъде от един инцидент станал няколко години по-рано, когато израелска ракета удря иракска атомна централа, която има същия тип РБМК реактор. Имитира се авария в електросистемата на Украйна, при която реакторът и неговото управление не получават ток отвън. Въртящият се по инерция вал на турбината би трябвало да произвежда ток още няколко часа, достатъчен за собствените нужди на реактора. През това време персоналът трябва да спре реактора. Точно експеримент си е било. При нормална експлоатация и до ден днешен щеше да си работи този блок.

Изобщо не са най-тежките. Ама за тия на Запад не си чувал и няма да чуеш.

Администратора или ,който там управлява тоя Дир ми отрязя мнението относно изказването на някакъв tomazow относно земетресението в Свищов през 1977г.Вярно е ,че съм употребил обидни думи но срещу тъпоумието няма друг начин.Жалко ,вече не вярвам на този форум и няма да споря с ......ци !!!

Томазов е дежурен по форум от Идея за България и изразява тяхното мнение. Тези хора отдавна са известни с глупостите, които пишат, но да се говори за `мнимо` земетресение в Свищов е върха на незнанието, нахалството и цинизма.

И аз съм от Свищов, но несъм против АЕЦ Белене!Ти да не си от онези - представителите на Кралското дружество за защита на птиците или баш шефа им в Свищов с големия джип даден за незнайни заслуги към птиците в региона!

земетресение в България е малко вероятно, поради очевидни разлики в геложки смисъл на разположение. Причината за изтичане на радиация е цунамито, което е заляло генераторите и е спряло охлаждането. Това също няма как да се сличи тук. Невъзможно е и предвид новите технологии, които се прилагат при строителството на новите АЕЦ. Но и хипотетично да се случи, ми се струва, че няма да има какво да се облъчва, поради следните причини: 1. Обезлюдяване на България поради грешна политика 22 години-планът Ран-Ъп. 2. Некачествено строителство - и наследство от социализма, но най-вече новото. 3. Масово емигриране на младите. 4. Основно за облъчване ще останат циганите, което е плюс.

И що трябва на циганите да им осигурим "евтин" ток, като платим ние сега централата?

Те са с приоритет.

Белене не е нищо повече от огромна пералня за мръсни пари и колкото по-скоро бъде прекратена, толкова по-добре за идните поколения, които ще трябва да плащат масрафите на бонго бонго и дс

Ама ще им се наложи да си плащат и ток от вънка, защото като спрат Козлодуй, друг вариант няма да имат....

И какво от това ? Австрия нямат ядрена централа и да не са загинали ? А кой казва , че АЕЦ Белене ще продава евтин ток за България ? Да не би Лукойл да продава много изгодно та затова народа излезе на протест в неделя ? Хайде стига с тия залъгалки !

АЕЦ Белене трябва да е с европейски, а не с руски реактори. Работните места и печалбата трябва да остане в ЕС, където принадлежим и ние.

На комундетата не им харесвала физиономията на г-н Йотингер. И затова го определят като колонизатор. Типична болшевишка фразеоология.В замяна на това те обожават физиономията на Чичко Сталлин, пък и въобще не считат че СССР провеждаше значително по-тежфка колонизаторска политика. Даже и любимата песничка на Сталин си припяваха: "Сулико...." Та и по комсомолски вечеринки си я пускат като хит. И други любоми физиономии си имат комундетата. каво да кажем за този титан на мисълта - Хрушчов, с неговата колхозна физиономия. или пък за друг велик мислител - Бражнев, с неговата физиономия на полуиодиот от татарски произход. какво ще кажете за физиономията на пияндурника Брежнев. А идваки на наша почва може би Бай Тошо е образец на интелигентност. Не знам дали Антон Кутев и цялата кохорта на висшето ръководство на БСПне стават повече за председатели на ТКЗС, нежели за партийни апаратчици. Но така или иначе, като членове на ЕС, ще слушаме какво ни казват от Брюксел, а не от Москва. И ще се съобразяваме с интересите на ЕС, а не на Русия. И е крайно време Русия и нейните мекерета в България да свикнат с мисълта че СИВ и Варшавския пакт отдавна са в историята. И ако Русия иска да бъде уважавана в България трябва да се държи почтително с нас. Както с Германия, да речем. А с оглед на силното кремълско лоби у нас е добре от време на време някой умен мъж от Германия, Франция или Великобритания да ни напомня учтиво че ЕС е общност, която няма нищо общо с интересите на Русия. Или Индия. Или Сев. Корея.

Плюваш, плюваш срещу СССР и Русия. Само където думичка не прочитаме какво трябва да направим за нашата България за да се чустваме по-добре. Че тя Германия, ако толкова ни обичаха нямаше да позволят на ГЕРБ да дойде на власт. Нямаше и да има Берлински договор който да ни разпокъса. Ти не си КГБ а си истинско мекере. Цитираш историята обаче нищо не си разбрал от тая история. Просто си поредния плагият.

Сулико - хубава грузинска народна песен. По тази логика трябва да се забрани Вагнер - любимия композитор на Хитлер.

Абе ти щом чуеш за Русия или за Великия Съветски Съюз и пяна избиваш. Лекувай се и не бълвай лъжи на всеки коментар, защото ще се задавиш от злоба и ще си отидеш мърцина. Не че ще липсваш на някой от форума, но по-добре направи нещо позитивно в този живот, а не само да плюеш като обезумял.

АЕЦ "Белене" съвсем закономерно и заслужено върви към спиране. Добре, че е така!

След като се обърка,как да угоди на САЩ за Либия,Европейската комисия сега прави опит да спре руския проект,който е по-добър от американския.За наша сметка, защото катастрофата в Япония е последица от атомните бомбардировки на САЩ,не от руските ядренни централи.А нашият мехур стои на власт и гузно си трае.

Само искам да припомня, че старите руски реактори на Козлодуй 1-4, които вече затворихме, преживяха без проблеми земетресението във Вранча (около 7 степен в района). По всичко изглежда, че самото земетресение не е нанесло сериозни щети на японските АЕЦ. Проблем е било цунамито.

Не толкова на цунамито, а на технологията на реактора. Напомня на инцидента с подводницата К19 - излиза от строя охладителната система и не е предвидено конструктивно запасна такава. А при Курск една шепа хора а броени минути заглушиха реактора. При това при взрив на метри от него. Изглежда, че руснаците са извлекли доста поуки от предходните инциденти

Предвидена е, обаче за съжаление всичките са на земята, а не в небесата. А тези на земята всичките са били заляни.

Хубаво припомняш, но не мислиш ли, че между 7 и 9 вероятно има някаква разлика?

Белене попада в VIII-ма сеизмична зона, което означава, че са възможни земетресения до 8-ма степен. Сеизмичен коефициент Кс=0,15. Земетресението във Вранча е било 7,2 по Рихтер. Най-силното земетресение у нас и в Европа за последните 100 години - 1904 г. в долината на Струма е било 7,8 по Рихтер.

Недей да лъжеш. Първо, Козлодуй и Белене съвсем не са в един и същ район, поне по отношение на сеизмичния риск. В Козлодуй силата на земетресение с център Вранча е много по-малка отколкото в Белене. Второ, по време на Вранчанското земетресение са пуснати само първите два реактора, така че не може да се говори за "реактори 1-4"

тва белене нивга нема излезе на бяло бре не разбрахте ли :-)

Естествено ,че АЕЦ Белене е необходим на БГ. АЕЦ Белене означава енергийна и национална сигурност, някой си на международния терен, а не те подритват и слушкаш каквото ти кажат зад граница. Точно това искат някои - да внасяме ток, всичко , да им чистим пазарите, дори и надежда да внасяме.

Много професори пишат по тези форуми! Влизам да чета и да се смея на прозренията им... Атомната електроенергия е най- евтината и може би най- екологичната към момента! Ако няма ядрени електроцентрали ТЕЦ-овете ще направят повече поражения на природата отколкото един инцидент някъде по света на 15-20 години. Разбира се тези ядрени централи трябва да се строят след обстойни проучвания на терена и при спазване на всички модерни технологии! Господата пропагандиращи "Не на Белене!" и прочие да вземат да се събудят! Стават катастрофи със самолети, въпреки това въздушният транспорт е най- безопасен, доказано е статистически! Или какво? Да тръгнем всички с каруци да се движим ли, защото стават катастрофи?

уви, малко хора си дават сметка колко в повече са ползите от атомната енергия сравненни с рисковете... а и тия масови психози ... защо след всяка авиокатастрофа не се предлага да спрат самолетите,а?

Стига сте ревали за евтини кренвирши и ток, искайте високи заплати и работете. Атомните централи трябва да се забранят на планетата и никъде да няма. Има си ветрогенератори, слънчеви батерии... за 1000 мегавата в АЕЦ Белене ще изръсим поне 4-5 милиарда евро - айде сметнете колко ветрогенератора примерно могат да се купят с тези пари и колко ток ще произвеждат...

Ми сметни ги ти бе, умник! Мислиш ли, че ако можеше от вятър и слънце да се произвежда такова количество и идентична по цена енергия, някой щеше да строи атомни централи? Или ти не мислиш, просто държиш да се изкажеш!

Теб явно те мързи да провериш, лесно е да пишеш. Ето ти една лека сметка, данните за цените съм ги намерил с Гугъл. Ветрогенератор произвеждащ 20киловата струва около 30 000 евро (цена на дребно за 1бр). 5 000 000 000 / 30 000 = 166 667 перки - те могат да произвеждат 3333 мегавата, вместо 1000 мегавата за същите пари от АЕЦ, който замърсява и иска консумативи. А ако стане авария в Белене или Козлодуй всички ще умрем, ооооо съжалявам, моля да ме извините - забравих, че това на нас не може да ни се случи, няма начин - та ние сме най-умните и защитени на планетата. Ако се случи подобно земетресение във Франция и гръмнат 3-4 централи всички ще го отнесем.

нямаш понятие за какво иде реч. А истинската програма за енергиина независимост е не само да произвеждаме евтина енергия но и да пестим енергията. За това в България в момента няма такава политика за да може топлоцентралите, ЕРП тата и другите монополи да ни крадат.

Не на Белене!

не на тъпотията. или ти имаш фабрика за свещи. щото румънците ще си разширят тяхната централа и ти просто ще плащаш повече за ток

Румънците не строят руска бомба.

Трябва поетапно да се спрат всички АЕЦ-ове в цяла Европа в рамките до 10-тина години и да се измислят алтирнативни източници на енергия като примерно да донесат газ от спътника на Юпитер :). Не може ние да решаваме съдбата на хора които ще се родят след 1000 години. При един промишлен инцидент ще трябва да се евакоираме в Африка.

обикновенно преди да спреш нещо имаш с какво да го замениш. а не обратното. щото това за газта от Юпитер го има само в книгите

да ни покаже как става това, те са умни и сериозни хора. А ние сме прости парчета.

Става... като купуват от Франция...

Комуноидната дружинка пак пищи! Що така бе, другари? Човека казва да се преразгледа. От гледна точка безопасност и защо няма европейски инвеститор!? Другари, моите деца възнамеряват да живеят в България, нашето мило Отечество. И безопасността на нашите деца е приоритет 1. Толкова! Ако вашите са в Америка или Западна Европа, това е друг въпрос. Но нека първо гарантирано да оживеем, пък после идват плановете кой произвежда, кой продава, кой печели и кой губи. Моля!

А, ако гръмне румънската АЕЦ или някоя френска, какво става с твоите деца!?

tomazow

не само Вие искате децата Ви да живеят в България , но не такава каквато е сега , което много много се дължи на такива корпоративни плямпала като този от снимката ! За критериите за безопасност нека пита , нормално е , но въобще на не задава РИТОРИЧНИ въпроси защо нямало европейски инвенститори за Белене , понеже той и кукловодите му много добре знаят този отговор ! Отговора също го знаят и тези които ни затвориха 2 блока в Козлодуй (НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО) и сега същите строят АЕЦ в Румъния , а френската банка спонсорираща въпросния проект е взела ""незнайно"" защо на работа госпожа Yes ... да тази същата , която предаде националните ни интереси и се съгласи да ни затворят блоковете ! И въобще не ми се слуша за "зелени енергии" не само защото НЕ могат да захранват цяла икономика , особено промишленост , но и 1лв за к/ч НЕ ДАВАМ !!! Между другото съм убеден , че първата страна , която ще построи АЕЦ след тези събития е точно Япония !!!

Принципно само зелена енергия е достатъчна да захрани цялата икономика. Вече има проекти и проведени ексреименти на примерно "зелени" къщи, които са на собствено захранване, засега са скъпи, но това бързо се променя с масовото производство. Енергемкостта на производството ни също е огромана. Работи се в примерно в халета с почти никаква изолация и през студени дни там разхода на енергия е огромен, а това няма да е вечно така. Не случайно сме с най-енергоемкото производство в ЕС. Така че освен строене на нови мощности има възможност за развитие и в намаляване на разходите. Простия пример е и с климатиците, пестящи между 3 и 4 пъти енергоразхода примерно. Така че производство и потребление са взаимносвързани неща, които определят цената.

Хайде сега пък ще спират ядрената енергетика! И кой тогава ще произвежда енергия? Тоя 'дет клати гората ли? Тези незнайковци дали са наясно, че една ядрена централа причинява много по-малко радиоактивно ( а и всякакво друго) замърсяване от една ТЕЦ!

Да господин Котьо, тоя дето клати гората. Знаете ли, че в момента се строят ветрогенератори с мощност 5 мегавата и повече ? 1000 подобни ветрогенератора могат да доставят цялата необходима електроенергия на България. Е, ако има вятър разбира се. Но у нас има такива зони с постоянен вятър.

Вятър работа! И аз съм про-еко и незнам си какво но такива изказвания дето се основават на вярата в доброто и незнам си какво обикновено са лишени от здрава основа. Не разбирам нищо от вятърни генератори, но нямат ли те ужасен ефект сърху екосистемата? Примерно върху птиците? Как се казва на птиците да заобикалят полетата с вятръни генератори?

Спокойно, г-жа Бориславова вече строи, няма да останем неоплодени...

tomazow

Сега всички гледат колонията - България как да я направят още по животинска за обитаване !!! Заради такива колонизатори бензина ни е толкова скъп. И нещо май са си сложили очила за проблема , защото същноста е , че от 40 реактора в Япония гръмнаха не кои , А ТОЧНО ХАмериканските , а Япония е в зона на най-големите земетресения - периодични и голяма опасност от цунами ! Тоест братята американци като са го строили тези реактори е трябвало да са предвидили тези неща ! Белене ще има , тази площатка рано или късно ще има реактори , въпроса е кога най накрая ще имаме политици , а не марионетки на чужди интереси ! Да се говори за такива събития в България , които сполетяха Япония е просто смешно , а тук гледам разни пропагандатори драскат за някакво мнимо земетресение през 1977 в Свищов и само като прочете човек какви глупости и най важното - как се пишат , ето копирам едни изречение - " картината е апокалиптична. Градът потъва в мрак "" Мале мале , направо като от жанр на трейлър на филм на ужасите свързан с 2012г

Напълно смислен коментар, подкрепям!

Напълно безсмислен коментар. Тъпако, Земетресението не е ударило цяла Япония, а само район от нея, Цунамито не е ударило цяла Япония а само Фукушима и района. Американците не са строили Централата, а са правили реакторите. Японците са я строили и са я проектирали. 3 и 4 блок не са Американски и т.н. Абе откъде тякима тъпи дебилчета постоянно се тъпанят да изказват малоумни мнения

Този е тайното оръжие на идеазабулгариа. Те се окипазиха отвсякъде и сега са пуснали няколко такива да им проповядват идеите от тяхно си име. Виж ги, че се и хвалят сами. Наистина дебилна история, но демокрацията си има и някои неудобства;)

Господине, известно е, че в Идея за България сте необразовани и цинични, но с наричането земетресението в Свищов `мнимо` и с подигравателният тон с който говорите за него вие преминавате всякакви граници. Подигравате се с паметта на загиналите и техните близки. Тогава загинаха около 250 души, много от които бяха деца. С тези ваши изказвания вие нареждате себе си и Идея за България, за която работите, наравно с тоталитарните комунистически функционери от онова време, които прикриваха до последно истината за тази трагедия.

tomazow

Първо не съм давал линкове , нито казам кой за кой да гласува , винаги съм изразявал лично мнение , а вече ако се застъпват някой неща от въпросното идеа за българия си е отделен въпрос , защото истината може да бъде само една ! Що се отнася за земетресението във свищов - Признавам не съм го чувал , предполагам , защото нещата не са били толкова адски каквито ги описват - загинали 250 човека и с такъм магнит , явно се преувеличава ! А за земетръсната зона на Белене , то тя е толкова земетръсна , колкото и зоната където господарите затворили ни 2 блока в Козлодуй и пречищи ни за Белене строят нова АЕЦ , тоест в Румъния !!! Така , че ако някой е притеснен от зметръса в Белене - да ходи пред Румънското посолство и атлантическия клуб .......

Земетресението на 4 март 1977 год не е мнимо. Спомням си че тази вечер си бях у нас в София и човъркъх нещо (навивах трансформатор). Земетресението се усети доста силно и изхвърчах на улицата както повечето хора. Трябва да е било около 5 по рихтер в София. В епицентъра (Вранча е било 7.4 ) Колко е било в Свищов не е ясно. Но там имаше една особеност. Жертвите бяха в два блока , които се сринаха до основи. Но разправяха , че на партера имало магазини и носещите колони били слаби, позната картинка. Вероятно е било около 5.5 . Ако е било по силно щяло е да има и другаде разрушения. Това обаче съвсем не означава, че този край на България не може да бъде засегнат от 7 степен и по - висока !

Всички червени (ляворезбовани) пропагандатори са били и си остават циници за човешкия живот, безсрамник такъв

а ти откъде знаиш какви са техните АЕЦ,или с характерната за бай-ганьо простотия,плещиш каквото ти падне?

Най,После,Ще,Им,Дойде,Акъла, В,Главите,Енергийния,Комплекс, Марица-Изток,Гарантира, Енергийна,Независимост,На. България,???Не,На,Ядрената, Централа,Белене?????

А като изгорите там и последния хумус наоколо какво ще правите. Щот и за Мариците ще трябва някакво гориво

Ами тогава съплеменниците на мавъра ще събират дърва. Той ще ги накара, защото и той е съсобственик.

ГЛЕДАМ ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА И СЕ ПИТАМ, ОТ КЪДЕ ПРОИЗТИЧАТ ПРАВАТА НА ТОЗИ КОЛОНИЗАТОР ДА НИ РАЗПОРЕЖДА КАКВО ДА ПРАВИМ И КАКВО НЕ. Не си спомням това лице да е било избирано като представител на народа ни , нито пък да представлява някоя от българските институции, която трябва да взема решение дали да се строим АЕЦ Белене или не. ВЪЗМОЖНО Е ДА И ПРАВ, НО С ТОЗИ ЗАПОВЕДНИЧЕСКИ ТОН МОЖЕ ДА СЕ ОБРЪЩА КЪМ АБУРИГЕНИТЕ В СЕВЕРНА АФРИКА, НО НЕ И В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО КОГАТО НИЕ СМЕ БИЛИ ДЪРЖАВА НЕГОВИТЕ ПРАОТЦИ СА ЖИВЕЕЛИ В ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ НАЛАГАЩ ФОРМИТЕ НА СТАДНОТО МИСЛЕНЕ. За съжаление в това образувание наречено ЕС България се представлява от едно комрадорско правителство, допускащо не само да му се говори с този тон, но и безпрепятственото съществуване на чуждите фирми - монополисти колонизирали държавата ни. НА БЪЛГАРИЯ СА И НУЖНИ НЕ ПЛЕБЕИ КАТО БОРИСОВ И СИДЕРОВ , А ВОДАЧИ КАТО ЧАВЕС И АХМАДИНЕДЖАТ.

Този човек го е избрал Европейския парламент,където има и наши избраници ,а ние сами сме се натискали да влезем там .Предполагам че не искаш заради удоволствието да имаш на гол тумбак чифте пищови (атомната бомба Белене) да искаш излизане от ЕС.

Аз и всички , които познавам не сме се натискали!Колко освен политиците са се натискали никой не знае!Явно не са били много, иначе щяха да направят референдум и да обяснят плюсовете и минусите на хората!

Ами ако трябва да избирам - излизане от ЕС и без ток, избирам излизането.

как парламент бе тикво... евр комисар се номинира от страните членки.. одобрението на парламента е почти формално... е, не и за патки като наша желева ... а и австриеца естествено винаги е срешу аец

А аз да попитам, ти откъде реши, че ти предствляваш българския народ, та размахваш пръст и казваш кой какво да прави? Целият свят ще си преразгледа ядрената политика, големите държави си замразяват строителството и програмите, само на Бай Ганьо не му пука и ще се набута със 8 милиарда да си купи руските боклуци и да ги сложи на сеизмичната зона Белене! Това земетресение, макар да съжалявам загиналите и претърпелите щети, е чудесен шанс за нас да се оттървем от загробващото ни руско недоразумение от клас 2+ (за сведение хората работят в момента по клас 4, който е с много по-висока степен на сигурност) БЕЗ ДА ПЛАЩАМЕ НЕУСТОЙКИ! Дано имаме умни политици, които да се възползват от ситуацията! Защото освен Русия, друг никой не иска тази централа! И Русия не продава и не строи централи в нито една Европейска държава! За причините се сети сам!

Човекът си изразява мнението, както между впрочем и ти. Разликата е, че неговото звучи доста по-интелигентно. Доколко си сигурен в това, което говориш за руските реактори? Чувал си туй онуй от гъзолизците на Уоруик? Вярвай му, щом ти изнася!