Магазините на територията на Европейския съюз няма да имат право да ги продават от началото на 2013 г. Тези осветителни тела се считат за прекалено енергоемки, тъй като превръщат едва половината от тока в светлина.

Още преди четири години Европа определи график за постепенната забрана на този тип лампи. Те трябва да бъдат заместени от такива с по-ниска консумация на енергия.

Крушките с нажежаема жичка, изобретени от Джоузеф Суан и подобрени от Томас Едисон през 1879 г., имат недостатъка, че са прекалено енергоемки. Приблизително 95% от енергията, консумирана от лампата с нажежаема жичка, се отделя като топлина, а само 5 % - като видима светлина.

Традиционните крушки са заместени в домовете от лампи с ниска консумация на енергия, разделени в три категории - флуокомпактни лампи, халогенни лампи и светодиодни LED лампи. Според неотдавнашно изследване на кабинета GFK крушките с нажежаема жичка са съставлявали през 2012 г. 10% от масовата продажба на крушки във Франция или 422 милиона евро спрямо 45% през 2007 г. или 288 милиона евро.