Спират продажбата на крушките с волфрамови жички

Електрическите крушки с нажежаема жичка отиват в историята от утре с продажбата на последните партиди.

Обратно в новината

Коментари - Спират продажбата на крушките с волфрамови жички | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Цар си! Ти знаеш за какво ...

Ще дойде време и ще се върнат от ново на пазара тъй като са екологично най-чисти.А живака който е в енергоспестяващите лампи от типа луминисцентни кой ще го отделя от тях как ще се събира.Нито една от новите лампи няма такъв спектър на излъчване както обикновенната лампа.Като тръгне населението с два различни чорапа например тъй като трудно се различават цветовете при новите лампи ще ги върнат.Някой от ЕС яка далаверка върти.

Но има и фенове на фотоволтаиците, звездолетите и вятърните мелници. Зелената енергия е техния господ бог.

Ало, регистрираните, къде са ви жълтите марки на ушите? Миро нали ви каза да не ги сваляте, че ще има санкции от ЕС.

Не трябва да ги "СПИРАТ",а трябва да се направи така ,че хората сами да не ги КУПУВАТ!

Новите LED лапми са опасни за очите!!! Излъчват светлина в много тесен спекър, с голям пик, което поврежда роговицата на очите ! Това е все едно да гледаш в електрожен, който заварява... Предпочитам старите крушки с нажежаема жичка, те просто нямат алтернатива засега като цена/качество.. а на ЕС - майната му!

Най- обичам да чета глупости на хора дето не са на ясно с нещата - не светят добре калпавите ел. лампи - купувайте си маркови, както правите с телевизорите и телефоните! Вярно е- по-скъпи са,но скъпото е по-евтино, пък и имат гаранция. Аколкото до това,че са канцерогенни - НЕ, не са, а съдържат живачни п'ари и ако се счупят, парите са вредни. Но повече(стотици пъти) такива пари има в луниминисцентните лампи във фирмите, магазините,заводите и т.н., и доскоро повредените от тях се изхвърляха на боклука и се чупеха безразборно, а никой не протестираше. А който иска електр. лампи да светят като старите да си купува такива със светлинна температура 2700 градуса, а не 4600.

НЕ МОЖ СЕ СПРЕ ТУЙ ЩО НЕ МОЖ СЕ СПРЕ! Има турски и китайски! Среден за EU!!!

пичове, аз си взех 5 кошона преди да им спре продажбата и ми дреме на дедовия, че ЕС ги е спряло!

ама аз не искам да си купувам 5 кашона. искам като ми трябва тогава. и да имам избор. излиза че продажбата на марихуана ще се узакони, а една ел крушка ще е извън закона. вярно престъпниците, наркопласьорите и мафията въобще вече управлява света

мисля си за платена публикация. някой се е набълбукал с гадни неенергоспест. евтини вампи и трябва да ги маха. старитекрушки оставени на изчерпване до 2016г. не може вноса им да беше позволен до 01.09.2012 и след три месеца да ги спрират. има си директиви за това.

kgb777kgb

От деня , в който излезнаха първите съм с такива !!! Аз съм много доволен , сега ще ги сменя с "лед" осветление , ама си търся цели тела които да ми харесат !!! И наистина спестяваха , това със сигурност го знам !!!

И как спестяват бе мило? Аз купих 6 енергоспестяващи (филипс) по 8 лв. едната. Изгораяха 4, сега гледам и петата е на път. И как аджеба спестих, че не мога да се сетя? 40 лв. на вятъра за няма и три месеца.

'Чиновниците в ЕС, дето ние ги хрантутим и дето не си знаят парите, обслужват интересите на фирмите за скъпи лампи. Аз обаче след месец потъвам в мрак, защото крушките на полилеите ми една по една горят, а новите лампи не мога да платя никога. Само най-скъпите имат смисъл-с живот над 25000 щраквания-а те са по 50 лева едната. За 4 полилея и 3 пендала ми трябват 19 лампи. За коя част от българите са направени цените на тази стока са масово потребление?

С тези 4 полилея не си за оплакване. И не се жалвай като бедна вдовица а се хвани да прочетеш малко за крушките.

Наистина станахме планетата на маймуните.

време беше, поне да топлеха

А защо не спрат използването на печки с твърдо гориво?! Кое е по-вредно и енергоемко; крушките с нажежаема жичка или печката с дърва? Лицемери!

дървата си ръстът и горите се поддържат със санитарна сеч

Всички я знаем тази санитарна сеч. Щом кмета се е захванал лично да бие печатите по дървесината... смятай за какво става въпрос. И нещо друго - една печка за 24 часа може да напълни цял стадион с дим. Всъщност, сигурен съм, за това е горния пост. Права е Дида. Сутрин на градовете е черно като пред буря. И това не е от крушки с нажежаеми жички.

ЗА едни сечта е санитарна,ноза мен е тотална

Защото има приемлива алтернатива за крушките, затова ги спират. А за твърдото гориво - супер-гадно е, да живееш в град и до теб да има някоя колиба която да се отоплява на твърдо гориво :) Колибата на 1-2 етажа, блоковете на 7-8-9, познай пушека от къде не влиза в жилищата :) - само от където не иска ;) Но хората имат право да се отопляват с каквото си поискат, нали така?

А с дрогата как сти въпросът?

А къде мога да прочета официалното решение на ЕС по тоя въпрос? Предполагам го има някъде качено? Щот има няколко примера вече, дет герб се оправдават с решения на ЕС, а всъщност такива работи няма.

Би могъл да потърсиш в europa.eu с израза energy saving lamps. Много информация има там и аз още не съм се оправил из нея. Би трябвало да има такава информация в портала на Министерския съвет ...

Мерси :)

Лошото е, че такива решения като ограничаването на продажба на калсическите осветитетлни тела с нажежаема спирала се взема от еврокомисиите под давлението на лобитата на световните концерни. Позволявам си да твърдя това, тъй като от 35 години живея в Германия. Истината относно недостатъците на старите класически осветителни източничи и предимствата на новите "Еnergiesparleuchten" е 50:50. или както немчите кзват "ляв джоб - десен джоб". Вярно е, старите крушки са енергийно неефикасни, новите обаче замърсяват ел. мрежа с паразитерни честоти, налагат се мерки, тези да бъдат компенсирани, което е доста скъпа тема. Това е добро обаче за концерните, който предлагат новите осветителни тела. печалба!! От друга страна пройзводството на новите осветителни източничи е много скъпо, използват се редки материали, който в повечето случаи се доставят от 3-ти страни, там пък добивът на тях е евтин,технологично примитивен и се замърсява до безобразие околната среда (пак печалба!!) Да не говорим пък за отстраняването на вече употребените нови лампи, технологиите за отстраняване на вредните компоненти са толкова комплексни и скъпи, че се поошрява криминалноста. Просто отпадъка се натоварва на някой кораб, етикетира се като годна ел. стока, кораба заминава някъде за към Африка и там някъде изсипват цялата мърсотия. Природата, местното население, все ни е едно! Въпроса е, че у нас е чисто, ние сме енергийно съвестни и.т.н, ит.н.

Иван

Тези енергоспестяващи лампи са вредни за здравето а и не светят добре.

Престани да репликираш малоумно. Никой не оспорва ефективността на новите крушки, но по-важен е комфортът на хората. А също - и разликите в цената. Та нещо тези два показателя са твърде негативни за новите осветителни прибори.

ВЪЗДУХА КОГА ГО СПИРАТ ЕС-тата?

след 4 год. по 25% ще се намаля на година.

И пак не е точно така - оказва се, че енергоспестяващите крушки са до известна степен вредни с лъчението си, та в държавите от Западна Европа вече се обмисля отново използването на стария модел крушки, т.е. "изчезващите" от пазара. Но ние пак ще сме на "опашката", с това какво се отменя и какво се въвежда.

Не

Странно как след всяка забрана, предназанчена да подобри нашето положение, все така става, че още някой започва да ни бърка в джоба. Това ще да е някаква случайност.

Край на продажбата на цигари без бандерол!!!

А мога ли да ги продавам за отопление

да!

Не говоря за тези с "представителните" разходи, а за тези, които трябва някак да избутат месеца. А ония с плазмата, ракията и учебниците изобщо не ми ги давай за пример. Те са тема за отделен разговор. ЧНГ!

asa123@

Чудесно , само дето тук цените на тези модерни крушки е в пъти над нормалната.Нема да си купувам от тях докато цените им не станат реални.Аз не желая да пестя.Тока си го плащам , колкото толкова. Весела ви нова година:)

Ха, ха ха ... Ще спрът, колкото спряха тютюнопушенето. Пуши се навсякъде и по всяко време.

Като спрат да ги внасят, ще спрат и да ги продават!

И как ще спрат вноса? Както спряха контрабандата ли?

Аре бе, ще спрат да ги продават в малките железарийки? Докат цените им не станат колкото на обикновенните круши (колкото струват в Англия например), няма да изчезнат. Тва, че тука ги продават по 5-6 лева, не означава, че в Англия не струват по 30-40 цента.

Не знам по света нещо ново и добро да се е въвело чрез забрани. Нито са ни еднакви доходите с онези в по-западната Европа, нито ми знаят хала с тези доходи. Ама забранили! Или ние пак нещо не сме разбрали? Ама кой пък да ти го обясни - то глупак на абдал, голямо обяснение ... Да си има всичко на пазара, в обществения сектор да въвеждат новите, който си е надвил на масрафа и може да си позволява разходи с по-далечен ефект - и той да се обзавежда с тях, пък аз - когато мога, тогава. Кой бяга от хубавото, ама ... Хеле пък оня колега долу, дето ни праща в Кемерово ... Кажете им на по-западните, че ние ще направим по-плавен преход с крушките, инак лятос на изборите ще го направим по-рязък ...

едночестотните неенергоспестяващи и несветещи крушки. Ще си купувам от старите едисонки по 0.50лв. и ще цакам съюза с вредни емисии...

Газена лампа повече ще ти подхожда!

Или с факли, хем ще му подхожда, а и ще цака "съюза" повече

Утре щи ни забранят и печките дето им светят котлоните и нагревателите, защото трябва да топлят, а не да осветяват. Нека търговците да продават лампите едисонки като уреди за отопление - ще има кой да ги купи! Впрочем някой пипал ли е модерните лунички и подобни съвременни лампи за да види колко топлят - направо ми опушиха тавана!

В началото на статията лампата с нажежаема жичка преобразува 50% от енергията в светлина, в края вече само 5% се преобразува в светлина. Чудна работа.

Ами след като е прочела статията, свило й се е на 5%, как няма ...

тези икономични крушки могат ли да се връзват за реостат...че не ми е ясно нещо?

Хубавите LED (светодиодни) крушки могат а също и дават по-добра светлина. Единствения "проблем" е, че струват около 30 долара на крушка ...

а за джинтипляктор стават ли

Крайно време беше да настьпи революция и в осветлението, дано си удьржат на думата но едва ли..Светодиодната технология е с най високо КПД, най безопасна и жестоко икономична, .Крайно време е по незнаещите да разберат, че скьпото излиза по ефтино.....

Имат един малък недостатък - НЕ СВЕТЯТ.

..по-скоро една "вощеница" би отивала на този "байно"..

Спете спокойно граждани европейци. Тези забрани са само за Европейский неразрушимий союз. Ще си купуваме крушки с нажежаеми жички от Братска Турция и Братски Китай. :P

Загрижения за бюджета на домакинствата ЕС да вземе да въведе и една забрана за изплащане на ниски заплати след 31 декември.

Забранени за ПРОДАЖБА!!!!

Е аз в Китай крушки с нажежаема жичка не видях.

Иди в магазина във Факултета - там са! Само китайски! Кеф ти 100, кеф ти по-слаби ...

И ти кат оня дет в цял Мадрид не бил видял да се продават такива крушки. Да, разбрахме, че сте по-чужбина, ама има и други хора в чужбина.

ЗА едни сечта е санитарна,ноза мен е тотална

След няколко часа идва Новата Година и с нея Бойко си отива, ура

ДАЙ БОЖЕ тази година да се година да се разделим с дебилното, тоталитарното мутро-милиционерско управление на ГЕРБ!

УТРЕ е не работен ден Да сте живи и здрави купете си на 02 01 2013 по повече крушки от старите за да имате резерв докато се изяснят нещата , а и ЕС може да се разпадне ,като СССР.

Разпадът на ЕС е неизбежен! В който и съюз да е влязла България - все се е разпаднал!

A NATO няма да се разпадне но ЕСда.

Единствено крушките с нажежаема жичка са екологично чисти, не съдържат опасни вещества и употребата им не уврежда зрението. Вредите от другите видове лампи многократно превишават ползите от по-малкото изразходвана енергия.

Стъклото много енергоемко. Много топлина трябва докато се стопи. За волфрама също. Освен това крушките се пръскат и може да ти извадят някое око. За LED и луминесцентните не ми е известен случай да се пръснат?

Ти ужасно не си запознат явно с нанотехнологиите!!! Прочети малко повече на темата: LED.......

В LED крушките няма нанотехнологии има полупроводник (светодиоди)!

Община Кемерово в Сибир подмени част от уличното осветление на града със светодиодно от OSRAM Opto Semiconductors. Градът с 520 000 жители на Транс-Сибирската железопътна магистрала има инсталирани 200 осветителни лампи, модел LLC TD Focus, които са оборудвани с Golden Dragon Oval Plus LEDs. Градът постига значителна икономия на енергийните разходи и намалени емисии на CO2.

Тъй, тъй, чедо! И аз с мойте 130 лева пенсийка трябва да инсталирам туй ... Golden ... Oval ... LED ... В клозета и в ... Щото както съм на 83, една такваз инвестиция ми бая трябва ... И както едва видя, ееее ... Ехееее ...

Мунчо

Е, щом на 83 години списвате по форумите...

E копирай английските надписи от коментара после в гоголе избери картинки излизат едни сибирски улици и магистрали с LED. Може да отскочиш и по магистралата на входа на Варна то магистрала няма ама има LED

Проблемът с тая история е в цената на led-а. Ако ЕДНА ЛАМПА струва $1000-2000, то икономията от ток ще се избие докъм 5-10 години, а тогава животът на новите крушки ще е отминал. Да не говорим, че за вкъщи led еквивалент на 100 вата е има-няма $100. Да, не горят толкова, но цената на технологията е убийствена в момента. А и нещо хич не са толкова екологични- какъв е ефектът от отпадъка и колко CO2 и други вредни вещества отиват в изработката?

Вярно е, че новите крушки СВЕТЯТ, но не ОСВЕТЯВАТ. Освен това тяхната светлина за повечето хора е подлудяваща! А нещо, което насилствено е забранено ще се намерят стотици начини, за да се избегне забраната. Най-напред "забранените" крушки ще се появят по битаците а в последствие - отново по магазините. Ама нали трябва да се правим на европейци!

има енергоспестяващи които светят като тези с жичките, купих ги от големите маркети за техника(да не правя реклама) за 3 крушки дадох 18 лв. Светлината си е ОК, никаква разлика с преди, имах друга от новите но светеше гадно и я махнах. Сегашните светят перфектно. 2-те крушки светят 24 часа, вече 3-ти месец. Преди за това време със старите съм ги сменил поне по веднъж. Резултата 20лв по малко в сметката за ток, който иска да вярва който иска да не вярва :) Весели празници

Само дето не всеки може да даде 6 лв. за крушка.

Хубавите LED светят и осветяват по-добре. 30 долара на крушка ...

Имаше една евродиректива за кривите краставици - до колко можело да са криви, защотоо ... ъъъ ... Май и за бананите беше ... А бе порнографска директива ... Подейства, подейства, пък я отмениха ... Не пречело ли, друго ли ... Хайде сега пък крушките ... Останалият свят няма ли и той да лудне? Май не ...

Проблемa ни тук в Бългaрия е,че нaрочно ни зaблуждaвaт имa нещо кaто информaционно зaтъмнение и не ни обяснявaт зaщо и кaк, a ни свеждaт глaвите кaто овце и кaзвaт товa ще прaвите и толкоз! Реaлнaтa ценa нa енергоспестявaщa Филипс 11W ,която свети кaто 60W е 40 стотинки в белите държaви, a тук ни ги нaбутвaт по 4-5лв. Бях в Aнглия и си купих 6 броя зa 1 пaунд (2.40лв.) от Poundland и светят вече 3-тa годинa. Сaми си прaвете сметкaтa колко ни зaблуждaвaт!

Точно така. Много си прав и е вярно това

Абсолютно си прав! Отново лъсва лицемерието и ламтежа за печалба. Подмених си цялото осветление с новите крушки - за по 6-7 лв. бройката - щели да светят 10 000 часа. И какво - половината изгоряха на втория месец. Егати икономията. И като ги изхвърля в боклука /защото не е организирано събирането/ - егати и екологията. Да живее дедо Едисон - ще си купя един кашон от неговите, докато и на тях не са им хвръкнали цените.

Еее.....как така само при такива "динозаври" като теб изгарят тези крушки на втория месец!? Чета ви глупостите и не доумявам, как хора като теб живеещи в 21 век отричат технологичното развитие на времето в което живеят! Ми вместо да се запасяваш с кашони от Едисоновите, че и там ще се изръсиш бая, то не е ли по-добре да ползваш факли като в пещерите и те изгарят, ама са без пари!

По -добре със свещи да си светим-светлината от тях е по-силна отколкото кретенските нови лампи... и въоще не горим ток...Утре ще се намери някой да каже ,че и въздух много употребяваме... Майната и на Европа и на всички еврофили-направиха ни на маймуни,мамицата им!

Българите са доказано технологично изостанало племе, изпълнено с предрасъдъци!

И доста неграмотно!!!

Интересно,от новите крушки ме боли глава и светлината от тях е по-слаба,а със старите нищо ми нямаше...но нали европа така е казала....ще слушкаме....

Не купувайте енергоспестчващи - живак и т.н. в корпуса. По-добре светодиодни. За година се изплащат.

Как да купуват като в Бг масово се продават 3 или 6W с цена 20 лв. Китайците ги продават 900 - 1100 лумена по 10 лв. Пак си е скъпо. Има някакъв завод в Бг ама нещо не му се вижда продукцията на родния пазар.

като сме никои, като мълчим, като скланяме глава - така ще е, дори Гърците знаят да си защитават интереса, а ние си мълчим.... Днес крушките ще ни сменят, оня ден бяха касовите апарати по-оня ден нещо друго... Абе народ дето мълчи всеки го мачка

А преди касовите апарати ни наложиха да се къпем поне веднъж седмично и то с топла вода! Не на всички тези мерки, спиращи българският консервативен прогрес!

Sacho

"да се къпем поне веднъж седмично" когато ние сме се къпели те не са имали държави...

Ало, регистрираните, къде са ви жълтите марки на ушите? Миро нали ви каза да не ги сваляте, че ще има санкции от ЕС.

В Карабанчело има :) Както и при някои китайци.

Аз не мога да разбера как ви увреждат очите енергоспестяващите крушки, а екраните на лаптопи, PC, GSM и фотоапарати не ви ги увреждат?

Обяснете ми и защо всяка втора кола в БГ е с ксенон, а не с халоген? Без да има каквато и да е директива. Що си туряте на регистрационните номера, габарити, стопове, мигачи и дневни светлини LED? Що ве?

Ама стига сте ми туряли "-" Ами ми обяснете защо след като са натъпкани със същите лампи а не със Едисон.

Как да вярва българинът, като всичко, всичко в нашата държава се прави за ДАЛАВЕРАТА. Колко вида крушки се продават в момента? Цената на новите крушки в никакъв случай не спомага за тяхното внедряване в живота ни. Всичко и всички търговци са далавераджий. Истината в България трудно си пробива пътя.

Заради ЦЕНАТА, батка, заради цената. Не за доброто ти.

Работата ми налага да мога да възприемам определени цветове добре...... не става нито с лед нито с енергоспестяващи........ нажежаема жичка му е майката... макар и халогенна

Ми майна има си и флуоресцентни за предпечатна подготовка. Важно е Ra (CRi) индекса да е 90+ % Ама това не се знае. Тука нашенските производители на крушки мислят че продават краставици и дори незнаят какво е Колор Рендеринг!!!! А е забранено да се използват крушки с Ra (колор рендеринг) под 80% за осветяване на помещения където живеят/работят хора. Но масово или не пише колко е Ra или е 60-70% което дразни и уморява очите. Гледайте на луминсцентните крушки: XXX X-- % Ra -XX температура на светлината пример 827 Ra>80% 2700Kelvin

Между другото в последния каталог на един от големите строителни хипермаркети у нас се рекламираха 100вата крушки с нажежаема жичка, нищо че са забранени от няколко години в ЕС