Сроковете по съдебно обжалване на оценките за въздействие на околната среда ще бъдат съкратени, решиха наскоро депутатите.

Коалицията от неправителствени организации и групи "За да остане природа в България" иска в обсъжданията да се включат максимално много заинтересовани лица. Това каза Тома Белев от коалицията на пресконференция, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че трябва да се включат онези разпоредби, които ще задължат съдебната власт да бъде бърза и ефективна за всички, а не за определени заинтересовани лица.

Според представителите на неправителствените организации целта на предложените в Кодекса изменения е да се лишат гражданите от правата да контролират процесите, да могат да реагират на несправедливости. Според тях местни общности се лишават от това да могат да търсят своите права, които са нарушени по драстичен начин. Проблемът, според тях, е огромното нарастване на таксите.

Всички промени в законите са единен процес, който цели лишаването на гражданите от правата им, посочи Тома Белев.

Според него се преминава към едноинстанционно разглеждане на актове, каквото няма никъде в ЕС.

От коалицията дадоха данни за обжалваните актове в съда по Закона за опазване на околната среда и на Закона за биологичното разнообразие за периода 2014 - 2016 г. Според тях средно годишно се издават 14 000 акта по двата закона, като се обжалват два на 1000 акта.

Катерина Раковска от WWF призова народните представители да не приемат поправките в Закона за околната среда. Според нея не се ускорява правосъдието, а то се премахва.

Ако законът бъде приет и на второ четене от парламента, ще се обърнем към президента с искане да наложи вето, а ако и това не стане, ще информираме всички европейски институции, каза тя.

Отново се поставя строителството пред гражданските права, правосъдието и околната среда, каза Андрей Ралев.Той смята, че с въвежданите изменения в законите за концесиите и за опазване на околната среда, както и в Административно-процесуалния кодекс се нарушават гражданските права, като някои от текстовете позволяват вечни концесии и ни връщат 150 години назад. 

Според Ралев в Административно-процесуалния кодекс се вдигат таксите за обжалване до 9 000 лева, тоест да бъдат непоносими за гражданите, за представителите на гражданското общество, за заинтересованите страни. Освен това, според него, централизацията създава риск от корупция.