В интервю за френското радио "Европа 1" Абдел Фатах ас Сиси заяви, че няма друг избор, "имайки предвид единодушието на либийския народ и правителство и апела им към нас да действаме", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера египетската авиация бомбардира позиции на "Ислямска държава" в района на град Дерна, който е основна база на либийските джихадисти. Това стана след екзекутирането на 21 египетски християни от радикалните ислямисти.

На въпрос дали смята да поднови египетската акция, Фатах ас Сиси отговори, че "трябва да го направим отново, и то всички заедно".

Говорейки за войната в Либия през 2011 г., при която Франция участваше в международната коалиция, подкрепяща силите, свалили Муамар Кадафи, Сиси каза, че тази задача е останала "недовършена".

"Ние изоставихме либийския народ, позволихме той да се превърне в затворник на екстремистки групировки", каза египетският президент.

Сиси призова тези групи да сложат оръжие, но се обяви за доставка на оръжия на международно признатото либийско правителство, базирано в Тобрук.
То вече поиска да се отмени оръжейното ембарго за Либия, защото според него това ще му позволи да си върне контрола върху цялата страна.

Триполи е в ръцете на ислямистите от "Либийска зора".

В средата на месеца италианският министър на отбраната Роберта Пиноти обяви готовност страната му да изпрати няколко хиляди военни и да оглави бързо коалиция от европейски страни и страни от региона, за да се борят срещу джихадистите в Либия.
Италия има готовност да ръководи коалиция от страни от региона, от европейски страни и от северноафрикански страни, които да спрат настъплението на халифата, който се приближи на 350 километра до нашите брегове, каза Пиноти.

Либия е в хаос

В Либия не стихват боевете между войските на централната власт и групировките от проислямисткия алианс "Либийска зора", поели в края на лятото контрола над Триполи, сред които е и "Ансар аш Шария".

Ислямистите подкрепят нелегитимния вече бивш временен парламент и "алтернативното правителство" начело с Омар ал Хаси, което не е признато от международната общност. В сблъсъците от последните месеци загинаха стотици, напомня агенцията.

След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. в края на конфликт, продължил осем месеца, различни милиции, които се бореха срещу него, сега си оспорват властта в страната, изпаднала в хаос. Поради липса на добре обучена редовна армия и полиция Триполи не успява да наложи контрол над десетките опълчения.

Две правителства и два парламента си оспорват властта.

Правителството на Абдулах ат Тани обяви обща мобилизация за борба с радикалните милиции. Кабинетът прикани международната общност да вдигне ограниченията върху оръжейните доставки от чужбина за либийските правителствени войски, а местните племена - да подпомогнат властите, за да бъдат ликвидирани терористичните групировки.