Това е показало разследването в рамките на вече постоянно действащата операция „Граници”, съобщи МВР.

В част от случаите граничарите взимали исканата сума в щатски долари и дори връщали "ресто" на чужденците, ако дадената банкнота била с висок номинал. Някои от служителите пък искали единствено евро - ако жертвите им предложели друга валута, то те били принуждавани да я обменят в близкото чейндж бюро в евро.

Имало и трети вариант - когато транзитно преминаващите отказвали да дадат подкуп. Тогава полицаите влизали в превозните им средства и вземали цигари, алкохол и други продукти.

14-те полицаи са на възраст от 29 до 40 години, всички сержанти. Както вчера съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, на 10 от арестуваните гранични полицаи е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 часа. Останалите са пуснати под парична гаранция от 2000 лв.

„Ако сметнете, че на смяна преминат примерно от 200 до 500 автомобила, сложете дребните суми, и се получава една много сериозна сума, която се събира от всеки. Както се казва – малко, но редовно. Притеснително е, че се искат сумите абсолютно нагло, което създава атмосфера на беззаконие на границата. Данните са получени от много източници – наша информация и граждани, които подаваха жалби за изнудване”, коментира днес пред "Фокус" комисар Румен Ганев - директор на Дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР, провела разследването.

По думите му е въпрос на разследване дали тези суми са отивали нагоре към началниците или са разпределяни само между самите служители.
„Това са много трудни за разследване групи, защото са много организирани, при тях има взаимен интерес. Трудно е да се разкрие цялата схема, но ние работим в тази посока заедно с магистратите”, каза още комисар Ганев.

„Надяваме се с влизането в Шенген да отпадне самото основание да възникват тези практики на северната ни граница с Румъния. И съответно ние ще положим всички усилия върху външните граници на Шенгенското пространство. Считам, че ще ги сведем до минимум”, подчерта той.

Със заповед на директора на ГД „Гранична полиция” е започнала дисциплинарна проверка по случая.