10 от служителите на МВР са арестувани за 72 часа, а четирима са освободени под парична гаранция от 2000 лева на човек, но са били призовани, за да им се връчат обвинения, уточни вицепремиерът пред „Фокус”.

"Работи се в посока изясняване на корупционни практики и на по-високо равнище на ГКПП Дунав мост. Надали някой би направил в такъв голям мащаб събиране на пари и да няма някъде отчитане в нива, свързани с ГКПП-то, защото такава е и оперативната информация, с която разполагаме", каза още Цветанов.

Документирано е как граничните полицаи вземат пари.
"Сумите са малки, но системни и влияят изключително лошо на имиджа на България", коментира министърът пред телевизия bTV.

Той не уточни как точно и за колко пари са изнудвали граничните полицаи шофьори, но след операция „Граница”, която се проведе през юли миналата година, той описа схемата: "Когато минава дадена транспортна фирма с автобус, стюардът, който слиза, носи всичките паспорти и за да няма допълнителни усложнения с проверки, които биха могли да забавят преминаването на границата, даваш едни 20 лева или 10 евро или 5 евро, което се е изградило като една традиция в годините назад. Тираджиите са абсолютно по същия начин".

Операцията е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура.
"Това е системната работа по контрола, който трябва да има по граничните пунктове, продължение на операция "Граница", която като цяло е постоянна мярка в МВР и по-специално реализациите, които прави „Вътрешна сигурност” в последната една година", добави Цветан Цветанов, като изтъкна, че в случая става дума за тримесечна работа след сигнали на потърпевши.