Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че срокът от едно денонощие не е малък и ще покаже дали правителството е безсилно да се справи със сигурноста в страната. От партията дадоха специална пресконференция по повод взривовете пред тяхния клуб и централния офис на РЗС в София, предаде "Фокус".

Иван Костов не участва в брифинга, тъй като е извън София, но коментира от Варна.
"Поставянето на взривове пред централата на ДСБ в София е опит за политическо сплашване преди вота на недоверие. Мутрите влязоха в българската политика и я оцветиха по характерния за тях начин. Цялата отговорност носят ГЕРБ като управляваща партия. Нагло и недопустимо е изявлението на премиера, че ДСБ са инсценирали взривовете. Ние нямаме отношение с РЗС, за да се разбираме за инсценировки в един и същ момент. Това са приказки на безумци”, категоричен бе лидерът на ДСБ, цитиран от Дарик радио.

По-рано днес Бойко Борисов заяви, че някои партии "си правят взривчета, за да се шуми около тях".

Междувременно зам.-председателят на РЗС Атанас Семов, който вече е и кандидат-президент на партията, предупреди, че ако не се вземат радикални мерки, могат да последват много по-страшни събития.
„Тук можеше да бъде убит служител на партията, народен представител. За нас това е акт на сплашване. Един ден, след като обявих, че ако стана президент ще уволня премиера Бойко Борисов, пред офиса ни беше поставен взрив и то на 100 метра от сградата на правителството и на Народното събрание", каза още Семов, цитиран от БГНЕС.

Той настоя държавата и вътрешният министър незабавно да осигурят 24-часова охрана на офиса на РЗС и лична орана на лидера на партията Яне Янев и на самия него.
"След като може да се осигурява охрана на показващия пълно пренебрежение и нестъпващ в парламента Ахмед Доган, то такава трябва да бъде осигурена и на нас. Убеден съм, че е налице много ясен знак за заплаха. Защо при много по-малозначителни криминални актове тичат да се снимат първи пред камерите, а днес тук не беше нито главният секретар, нито зам.-министър, нямаше представител на Върховната прокуратура?”, категоричен бе депутатът, цитиран от БГНЕС и "Фокус".

Депутатът Емил Василев, който е преподавател по Национална сигурност, пък заяви, че такъв взрив може да бъде изпълнен само от 7-8 души, 6 от които в момента работят в ДАНС, съобщи КРОСС. Той обясни, че професионалният почерк си личи по това, че е изпълнен с насочена навътре ударна вълна, така че солидната метална врата да бъде разбита, а пораженията в пространството пред нея бъдат сведени до минимум.

"Безумно е да се твърди, че ГЕРБ има нещо общо с двата взрива. Ако те имат нещо общо с вота на недоверие, защо не бяха поставени пред офиси на вносителите му", каза пред БТА пък зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Според него случилото се е провокация към самата ГЕРБ.

"Инцидентът изглежда съшит с бели конци. Това е дело на мутрополитици, дори по-скоро на мутри, но не е дело на ГЕРБ", каза още той във връзка с декларацията на РЗС, че случилото се е свързано с "едноличната власт на мутрополитиците от ГЕРБ".
"Явно РЗС разполага с повече информация, щом Яне Янев твърди, че с взривовете са свързани службите", добави депутатът и го призова да каже кои точно служби визира. 

"Бомбите започват да стават основен политически инструмент. През димната завеса на взривовете вече нищо не е ясно. Кой взривява, срещу кого, с каква цел", това се казва пък в позиция на Общността на демократичните сили, цитирана от БТА. Според ОДС целта е тотално объркване на хората и размиване на "добрите" и "лошите" в политическия спектакъл.

Този род проява на насилие няма място в нито едно демократично общество, коментира американският посланик Джеймс Уорлик пред журналисти.
„Аз не съм запознат с детайлите и съответно няма да поставя конкретен етикет върху случилото се, но ще заклеймя политическото насилие като цяло", добави дипломатът.

Вярваме, че българските власти ще изправят пред правосъдието виновните, както и авторите на всякакви подобни действия, заяви междувременно говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен. Попитана дали тези най-нови събития в областта на правосъдието и вътрешните работи ще бъдат отразени в предстоящия доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка, тя посочи, че докладът ще бъде представен официално утре в 13.00 ч. българско време, предаде БТА.

Последна актуализация в 13,40 ч.