Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред журналисти в Народното събрание във връзка резултатите от изборите за президент и вицепрезидент и референдума.

„Естествено, че ДСБ, след категоричното разминаване на позициите с останалите партии от РБ, както отдавна е заявило и въпреки едногодишното търпение, което проявихме в името на споразумението, ще прави нов десен проект“, заяви Радан Кънев.

Попитан кога да бъде очакван, той посочи, че трябва да се изчакат предсрочните или редовните парламентарни избори. А дали ще напусне парламентарната група на Реформаторския блок - ще даде информация по-късно.

Попитан дали Иво Прокопиев ще финансира новия десен проект Кънев заяви:

"Глупости не коментирам".

Той уточни, че срещата вчера между двамата, за която съобщиха медии, не е била във връзка с този проект.

Според в. "24 часа" на вчерашна среща в централата на ДСБ е бил обсъждан нов десен проект, ръководен от издателя на "Капитал". Според вестника проектът щял да бъде обявен на 17 ноември в Боровец, а Кънев щял да се включи в него след конгреса на ДСБ на 26 ноември. 
ДСБ е единствената партия от РБ, която отказа да подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на втория тур на изборите.

Прочутата партийна машина на Цветанов се счупи като каруца на каменист път на първия тур на изборите, каза Кънев по повод представянето на ГЕРБ на изборите.

Кънев коментира и референдума, иницииран от Слави Трифонов и неговия екип.

„След резултата от референдума, думата партия повярвайте ми, ще си промени изключително много значението“, каза той и посочи, че да се говори за нови партии в момента е белег на скъсана връзка с реалността.

Относно мажоритарния вот и субсидиите на партиите лидерът на ДСБ коментира, че България ще има много засилен мажоритарен елемент в изборите. Очевидно е, че партийното финансиране ще трябва да бъде ограничено, каза Кънев.

По думите му независимо, че референдумът не е задължителен, ако българските политици пренебрегнат волята на над 3 млн. души, те ще престанат да бъдат политици за броени месеци.

„Нека да не говорим за партии. Всички български партии, от най-малката до най-голямата, ще трябва да се реформират из основи“, подчерта Радан Кънев.

Във връзка с изборите в САЩ, Радан Кънев заяви, че е очаквал този резултат в полза на Доналд Тръмп.

„Вълната на настроение срещу статуквото е нещо специфично за американската политика. Който е чел повече история, трябва да знае, че това се случва периодично“, заяви лидерът на ДСБ.

Според него това, за което трябва да се тревожим и да се работи, е запазване и заздравяване на връзките в НАТО, за което Тръмп ясно изрази някои резерви.