Това съобщи на пресконференция Радан Кънев от националното ръководство на партията, предаде БТА.

Предвижда се от 1 януари 2011 г. осигурителният стаж за пенсия да се вдигне с една година, а след това да расте с по още една година до 2013 г. включително. Предложенията бяха приети от Министерския съвет неотдавна. Очаква се промените в КСО да бъдат обсъдени и прието в парламента през есента.

"Предложеното решение влошава положението както на наетите, така и на самоосигуряващите се и на малкия бизнес. Промяната трябва да води до увеличаване на пенсиите, да се гарантират справедливи пенсии на тези, които днес работят, и да ги насърчат да внасят своите вноски върху реалния си доход", коментира Кънев.
Той и колегите му от ДСБ смятат, че сегашното предложение за промени не е такова.

Според партията е прекъсната връзката между размерите на доходите и пенсиите, законопроектът не премахва тази несправедливост и не дава отговор на демографската криза, ниската заетост и доходи. Той не осигурява и повече натрупване във втория стълб на пенсионната система, смятат хората на Иван Костов. По думите им от увеличаване на осигурителни вноски би имало смисъл, само ако то е в частта им към допълнителния фонд.
"Това смятаме да предложим на правителството в началото на септември", каза членът на социалната комисия на ДСБ Тошко Сантов.

Бюджетът на НОИ за тази година, допълват от синята партия, е без покритие на допълнителния си дефицит от над 200 млн. лева. Според ДСБ, прогнозата на Министерство на финансите за намалени разходи за пенсии през 2011 година е нереалистична, съобщи БГНЕС. Затова според партията и през следващата година ще има голям дефицит.
От ДСБ твърдят още, че предвиденото увеличение на осигурителния стаж с една година, също не е решение на проблема с дефицита, а освен това ще има минимален бюджетен ефект.
От партията определиха като обезпокоителни сигналите за готовност за увеличение на вноските още от 2011 година. Сантов заяви, че това му звучи като присъда.
"Струва ми се, че другата година отново ще има увеличение, и по-другата година...", коментира той.

От партията настояват още за съкращаване на излишната администрация и намаляване на броя на областите. Искат и правителството и съдебната власт да плащат за всички свои служители вноски, отговарящи на действителните им пенсионни права. Същото трябва да правят и самоосигуряващите се земеделци, отбелязаха от ДСБ.

В началото на месеца от КНСБ и КТ „Подкрепа" категорично отхвърлиха предложенията за промени в КСО. Те дори предупредиха, че наесен ще инициират протести срещу готвената пенсионна реформа.

Вижте видео от изявлението на Радан Кънев