Лидерът на ДСБ се ядоса на Борисов, който по Нова телевизия обяви, че не е коректно да го сравняват с Тодор Живков, защото онзи бил величина. Костов цитира думите на Борисов, че една стотна, от което е направил Живков за България, да направим и ние, би било огромен успех за всяко едно правителство. И това е казано за комунистическия диктатор, подчерта лидерът на ДСБ. Тази реабилитация на Живков лично от министър-председателя на България е единствена в историята на нашия мъчителен преход от комунизъм към демокрация. Тя е обидна за всички български демократи, не само за нас – хората в дясно от политическия център, тя е неприемлива за опитващата се да се реформира БСП и скандална за ДПС и неговите избиратели, каза Костов.

След тези изявления заедно с Мартин Димитров, лидер на СДС, и като съпредседатели на Синята коалиция, ще поискаме от ръководството на ЕНП да заяви своята позиция към изявленията на господин Борисов, който преди изборите заяви принадлежността на ГЕРБ към ЕНП, допълни Костов.

От миналата година ГЕРБ непрестанно пилее политическа енергия. Все повече личи липсата на управленска и политическа компетентност на водещите фигури, на министрите и на депутатите. Те губят почти всеки дебат в Народното събрание и в медиите. Отстъпват при всяко изнудване със стачна заплаха. Задоволяват всеки агресивен групов интерес в ущърб на всички останали, категоричен е Костов.

Предишните провалили се управляващи, особено БСП и ДПС, бързо възвърнаха самочувствието си, най-вече защото бяха оставени безнаказани и нещо по-лошо, защото бяха оставени във властта и им бе оставен контролът върху администрацията. Но най-вредното на загубата на доверието е, че очевидно водачите на ГЕРБ водят срамни пазарлъци с Ахмед Доган. Оставиха личните му представители на ключови позиции за управлението на европейските пари в земеделието и в други министерства, подчерта Костов.

Седмото национално събрание беше открито от заместник-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова, която отчете също трудната обстановка, в която се провежда форумът. Председателят на мандатната комисия Николай Николов съобщи, че събранието е легитимно, защото на него присъстват 73,8% от избраните делегати.