36-годишният Ибрямов, който бе назначен вчера със заповед на премиера, е бил шеф на младежкото ДПС от 2009 до 2012 г. и е женен за дългогодишната секретарка на почетния председател на движението Ахмед Доган - Биршен.

Първото образование на Ибрямов е кинезитерапия, което породи коментари в социалните мрежи за неговите възможности за този пост. По-късно той е завършил и “Политически мениджмънт и политически науки” в НБУ.

Местан обясни, че Джейхан Ибрямов е бил и изпълнителен директор на фондация "Толерантност", в която по различно време са членували между 70 и 100 общини, предаде БГНЕС.

Като зам.-министър ресорът му ще бъде връзката на ведомството с местните власти, за което той имал опит.

"Няма нищо притеснително в това назначение", каза лидерът на ДПС.

Той отбеляза, че в последно време се разгръща кампания срещу политическото и то се противопоставя на разумното, което значи, че политическото не е разумно.

"Още при съставянето на кабинета бе съобщено, че това ще бъде експертно-политическо правителство. Това включва и политическите назначения, но с приоритет на експертното начало", коментира Лютви Местан.

Той предупреди, че не бива да се свежда политическото до етническото, като каза, че в България няма турски общини -  "те са български".

Помолен да каже - както ясно заявява, че ДПС е номинирало Ибрямов - кой е предложил Делян Пеевски за председател на ДАНС, Лютви Местан отново отговори, че номинацията му е общо политическо решение и въпрос на обща политическа отговорност, предаде БТА.

"Да кажа нещо по-различно, означава да излъжа. Разбирам силните очаквания да се получи друг отговор на този въпрос, но избирам коректността и истината", допълни лидерът на ДПС.

Реакцията на ГЕРБ

Бившите управляващи недоумяват от назначаването на Джейхан Ибрямов за заместник-министър на инвестиционното проектиране, защото нямал нужната квалификация.

Според Лиляна Павлова, не може един кинезитерапевт да отговаря за общините за проекти, спечелени от тях, за над 10 милиона лева.

"Атаката срещу Ибрямов не е на етническа основа, а на експертна", уточни Александър Ненков от ГЕРБ.