Те вече веднъж сами се отказаха от имунитета си през 2009 година, когато започнаха други разследвания срещу тях. Митхат Табаков дори вече има две присъди. За всяко дело обаче се иска отделно сваляне на имунитет.

Сега двамата депутати ще бъдат разследвани за няколко договора от периода 2005-2007 година, когато Табаков е кмет на Дулово, а Сефер - общински съветник в града и управител на няколко фирми, обясни на пресконференция прокурор Ана Малиганова.

Една от фирмите на Сефер е получила над 90 000 лева, за да ремонтира 1,2 км път в село Върбино. Пътят и до днес не е ремонтиран, но има документи за успешно свършена работа, въз основа на които от републиканския бюджет парите са дадени на община Дулово, а от там са отишли във фирмата на Сефер, предаде БНР.

Следващите два договора са за изграждане на общински пазари и открит пазар в Дулово, като строителството е трябвало да приключи в края на 2007 година. Това не се е случило, но 600 000 лева са преведени на друга фирма на Сефер, без да бъде провеждан търг по обществена поръчка, а с директен договор между него и кмета Митхат Табаков.

Последните два договора са за биологични стъпала към пречиствателни станции и станции за отпадни води в Дулово за сума от 1 200 000 лв. Макар в края на 2007 година, когато ремонтът е трябвало да приключи, да е имало наличност няколко процента изпълнение на договора на стойност около 60 000 лева, фирмата на Сефер си е получила 1 200 000 лв., твърди обвинението.

Говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова уточни, че става дума за голямо разследване, започнало след сигнал за проверка на над 80 договора. Първоначално то е било водено в Русе, но понеже става дума за народни представители, е прехвърлено в София.

Прокуратурата очаква решението на двамата дали сами ще свалят имунитетите си или парламентът ще трябва да гласува. Главният прокурор Борис Велчев вече поиска от Народното събрание да свали наказателната им неприкосновеност.

Преди седмица Митхат Табаков беше осъден на 4 години затвор за вземане на подкуп. Преди година той получи и 5-годишна присъда по обвинение, че като кмет на община Дулово през 2009 година е сключил неизгоден договор за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води. Той обжалва и двете съдебни решения.
Заедно с Гюнай Сефер пък Табаков е подсъдим и по друго дело - за длъжностно присвояване.