Според обвинението Табаков е поискал и взел рушвета от бившия директор на ВиК-Силистра Петко Горбанов през 2004 г., когато е бил кмет на Дулово, предаде БТА.

Магистратите постановиха още народният представител да плати 5000 лева глоба, както и 10 000, взети като подкуп. Съдът му присъди и забрана да заема общински постове за пет години. Решението на съдия Андрей Ангелов и колегите му може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.
Към момента Табаков е с мярка подписка.

"Едни и същи прокурори работят по едни и същи дела и след всяка присъда за мен следва повишение на прокурор", коментира пред журналисти Табаков, след като чу присъдата, цитира го „Фокус”.

Вероятно той има предвид зам.-министъра на правосъдието Пламен Димитров, който преди да бъде назначен преди година, беше наблюдаващ прокурор по друго дело, по което Табаков беше осъден на 5 години затвор. По него той бе обвинен, че като кмет на община Дулово през 2009 година е сключил неизгоден договор за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води по проект на Оперативна програма "Околна среда", без да спази Закона за обществените поръчки.

Табаков се оплака, че по първата му присъда вече 11 месеца няма мотиви и добави, че ще обжалва новата.
"Аз престъпление не съм извършил. Това са едни смешни обвинения на базата на един документ, който аз го видях за пръв път след 9 години в досъдебното производство. Ще обжалваме присъдата и се надявам, че е направен превод на моя сметка от г-н Горбанов. В никакъв случай не става въпрос за подкуп. Тук аз имам един въпрос – ако той действително е дал подкуп и си признава това, той не попада ли под ударите на обвинението?", каза още депутатът от партията на Ахмед Доган.

На въпрос за какво са били въпросните 10 000 лева, той отговори, че са били предназначени за ремонт на лекия му автомобил „БМВ”.
По думите му Горбанов е решил да свидетелства в полза на обвинението, защото не са го запазили на поста след парламентарните избори през 2005 г. Според депутата .

Според Табаков делото е политическа поръчка - от първия ден на избирането му за мажоритарен народен представител, започнали дела срещу него, които продължават вече три години.

Срещу него се води и трето дело, заедно с друг депутат от ДПС със свален имунитет - Гюнай Сефер. Те и още двама души са обвинени за документни измами при две обществени поръчки за построяване на път с дължина 7,3 км. По този начин са присвоени 337 945,55 лева, а реално изграденият път е дълъг 1,7 км.