Румъния е изпълнила само част от препоръките на ЕК, липсата на респект към независимостта на съдебната система и нейната нестабилност са повод за тревога. Въпреки че е възстановен респектът към Конституцията и решенията на Конституционния съд, все още има да се прави много в изпълнение на целите, поставени в механизма за сътрудничество и проверка, се казва още в доклада, цитиран от БНР.

Брюксел иска от Букурещ още мерки срещу корупцията, оттегляне на министри, за които има съмнения за корупция и конфликт на интереси, както и по-ясен регламент за имунитета на парламентаристите, за да не служи той като политически чадър.

Поставя се и проблемът с медиите, чиято свобода е под въпрос, а някои от тях се използват за политически натиск (според друг доклад обаче в Румъния има много повече свобода на медиите отколкото в България - б.р.).
"Европейската комисия получи значителен брой сигнали за сплашване и тормоз на представители на ключови институции – затова ролята на медиите също е засегната в доклада. Той показва необходимостта от преразглеждане на съществуващите правила, за да се запазят свободните и плуралистични медии, но и да се гарантира спазване на основните права на личността", каза по този повод говорителят на ЕК Марк Грей.

Той добави, че България не е била обсъждана на днешното заседание на колежа на комисарите. Доклад за нашата страна ще има през декември, а българските власти знаят добре какво се очаква от тях дотогава, уточни говорителят.
Грей обаче отбеляза, че според ЕК българската съдебна система се нуждае от основна реформа - позиция, изразявана неведнъж. Уверени сме, че българските власти знаят какво да направят, каза говорителят.

Атаката срещу Ахмед Доган и стрелбата пред Съдебната палата Грей определи като чисто вътрешни въпроси и добави, че ЕК очаква българските власти бързо да изправят извършителите пред съда.

Преди две седмици посолството на Холандия у нас обяви, че правителството все още няма позиция за присъединяването на България и Румъния към Шенген.
Решението ще бъде взето в тясно сътрудничество с останалите страни-членки преди заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 7 и 8 март.  Холандия е готова да наложи вето, тъй като смята, че двете страни все още не са положили достатъчно усилия за провеждането на реформи.
Холандските власти са обезпокоени от политическата ситуация в Румъния, която може да доведе до спиране на реформите.