България и Гърция трябва да активизират работата по стратегическите проекти в сферата на енергетиката и транспортната свързаност. Това заяви Румен Радев след среща с президента и премиера на Гърция в Атина, където е на работно посещение. Радев каза също, че страната ни е готова да помогне за европейската интеграция на Република Северна Македония там, където има дефицити на познания и политическа воля, предаде БНТ.

Президентът Румен Радев и премиерът Кириакос Мицотакис са обсъдили поведението на новото държавно ръководство на Република Северна Македония.

"За огромно разочарование държавното ръководство на РСМ не е готово явно за поста по много причини", каза държавният глава.

Според Радев, те не познават добре международното право, защото не знаят, че когато се подпише международен договор, той трябва да се спазва, а не да се ревизира. Не знаят, че Конституцията на България и РСМ са различни. Не познават европейското законодателство, че когато има заключения на съвета, те не са обект на пазарлъци, а трябва да се изпълняват.

Смята, че им липсват и познания по статистика.

"Това са всеизвестни факти, че поне 120 хиляди граждани на РСМ са получили българско гражданство на основание доказан произход с документи. Трябва да има елементарни познания по отношение правата на човека, защото в България ние не бием хора, които изразяват различна идентичност, ние не стреляме по техните клубове, не ги палим ни ги държим далеч от всякакви позиции в администрацията", посочи Радев.

Тези процеси в Скопие тревожат България и Гърция и според президента ги отдалечават с бързи крачки от европейската интеграция. Румен

Радев обяви също, че проблемите, които пречеха да започне работа терминалът за втечнен газ в Александруполис, в който страната ни има 20% участие, вече се отстраняват и най- късно до октомври ще започне работа.

По-рано Румен Радев се включи в дискусия в 28-годишна кръгла маса на списание "Икономист" в Атина. Пред участниците във форума президентът Радев заяви, че решение за войната на Русия в Украйна трябва да се търси по пътя на дипломацията и диалога.

Всеки ден от войната е риск за световния мир, каза президентът. Определи я като война на изтощението, която води до политическа несигурност и популизъм:

"Всички съюзници са изразили решителност Украйна да бъде в НАТО, въпросът е не дали, а кога. Отговорът на този въпрос ще зависи от случващото се на бойното поле и от възможността да се стигне до устойчив и справедлив мир. Украйна е суверенна държава. Тя има свободата да реши."

Радев каза, че разбира лидери, които се притесняват, че ако Украйна не бъде подкрепена с всичко, включително и с войски, се предават ценности и се признава, че в 21 век територия може да се придобива по военен път:

"Същевременно трябва да е ясно - НАТО не трябва да се въвлича в тази война. Всеки директен сблъсък между НАТО и Русия рискува да доведе до световен ядрен конфликт. Това не е в интерес нито на Европа, нито на Украйна."

Според президента Радев, конференцията за мир в Швейцария, в която участва и България, е стъпка в правилната посока.