Информацията изтече от черновата на годишния доклад за напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи, съобщиха Mediapool и "Капитал", които разполагат с нея.

В документа се акцентира върху необходимостта от придържане към Стратегията за съдебна реформа (тя беше изготвена от бившия правосъден министър Христо Иванов и приета от НС преди година - бел.ред) и внасянето на Закон за съдебната власт, с който да се реализират предвидените от нея мерки.

В проектодоклада е засегнат скандалът с изтеклите записи на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. ЕК отбелязва, че казусът показва сериозни системни проблеми, но вместо това проверките са се фокусирали върху законността на записите, а не върху съдържанието им.

От Брюксел подчертават, че проверката е започнала след външен натиск и че българските власти трябва да вземат всички мерки, за да гарантират, че разследването по случая се провежда по прозрачен начин. 

За първи път неефективността на прокуратурата също е сред основните акценти в доклада. Препоръчва се да бъде направена независима проверка на прокуратурата, каквато е разписана от Стратегията за съдебна реформа.  

Брюксел настоява за "по-силно усещане за инициатива и отговорност чрез по-малко йерархична култура и засилване на отчетността като цяло".

В документа е записано още, че трябва да се проведе "по-задълбочена реформа" на прокуратурата заради липсата на резултати в овладяването на корупцията по високите етажи на властта и в борбата с организирана престъпност. Посочва се, че българската прокуратура не придвижва важни разследвания, включително свързани с еврофондове.

Цитиран е и Европейският съд по правата на човека, според който в над 45 решения срещу България е било установено, че властите у нас не са изпълнили задължението си да проведат ефективно разследване.

Орязването на промените в Конституцията е отбелязано като "значително", а направените изменения са оценени като "засилване на политическото влияние в съда и намаляване на отчетността на прокуратурата".

Освен това ЕК отбелязва, че проблемите, които Висшият съдебен съвет поражда и които са многократно констатирани в предишни доклади, остават нерешени. Съветът не може да брани съдебната независимост и почтеност, произвежда непрозрачни назначения и има противоречива дисциплинарна практика, се казва още в доклада.

Вече стана ясно, че Брюксел възприема положително идеята България да бъде подпомогната от европейски експерти в реформата на правосъдието.