Промените бяха внесени от Мартин Димитров от Синята коалиция и Диан Червенкондев от ГЕРБ, съобщи " Фокус".

Димитров, който е председател на комисията, заяви, че предложението е вследствие на среща при президента Росен Плевнелиев.
„Идеята е ДКЕВР да може да изменя цените не само веднъж годишно. Това ще доведе до по-голяма отговорност и дава повече права на регулатора. Затова е много важно какъв състав на ДКЕВР ще бъде избран”, заяви Димитров. Той обясни, че законодателните промени ще дадат възможност на ДКЕВР не само да намалява, но и да увеличава регулираните цени.
Димитров припомни факта, станал известен вчера, че в момента целият състав на ДКЕВР е в оставка и е възможно още сега да бъдат избрани нови членове.

Ако внесеният законопроект бъде приет от това Народно събрание, възможно е още от 1 март или 1 април цената на тока да бъде коригирана.

По време на дебатите министърът на икономиката в оставка Делян Добрев заяви, че подкрепя законопроекта. Той обаче подчерта, че трябва да се приемат още спешни промени в Закона за енергетиката, свързани с отделянето на НЕК от ЕСО, с проекта "Набуко" и с добавката за зелена енергия, предаде БТА.
Той посочи, че има предложение парите от зелена енергия и приходите от квотите за въглероден диоксид, които МОСВ получава, да влизат в специален фонд и ако приходите в него са повече отколкото общата сума на зелената надбавка, която трябва да получат производителите на ВЕИ централите, да бъде намалена надбавката за зелена енергия.

"Родихме още едно недоносче", коментира след гласуването на законопроекта  депутатът от ДПС Рамадан Аталай, цитиран от БГНЕС.
Колегата му Йордан Цонев пък предложи да се подготви доклад за второ четене на законопроекта, в който да се включи предложение за създаване на консултативен съвет към МИЕТ.

Народните представители отложиха законопроекта на Георги Анастасов от КБ, който предложи промени, свързани с топлофикацията.
„Основните елементи в законопроекта са няколко – да не бъдат закрепостявани гражданите към услугата на „Топлофикация” и да плащат неустойки при отказ от услугата; да се позволи възможността за сключване на индивидуални договори с „Топлофикация”; да се отчитат общите части, само когато има отоплителни тела в тези части; да има една мерна единица, за да може всеки да сметне какво харчи”, обясни Анастасов. 

На заседанието на комисията присъстваха още изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, представители на електроразпределителните дружества, на НЕК, както и на производители на зелена енергия.