Сигналът за инцидента е подаден около 8 часа, като на място са изпратени всички налични пожарни от Димитровград, както и три от Хасково. Заводът е отцепен от полиция.

Главният изпълнителен директор на "Неохим" Димитър Димитров съобщи, че при опит за пуск е пламнала инсталация в цеха за амоняк.

Няма пострадали, а пожарът е овладян за около час от осем противопожарни екипа. . По думите на Димитров не е имало опасност за взрив. Горяла е азотоводородна смес, предаде БТА.

"Допустим, но нежелан инцидент. Има щети, но те не са големи и сега ще работим по тяхното отстраняване", допълни изпълнителният директор.

Предстои да бъдат установени причините за пожара. Няма опасност от замърсяване на въздуха.

От пресслужбата на "Неохим" съобщиха, че при нормален технологичен пуск, вследствие на пропуск на уплътнителна повърхност на байпас на метанатора, е започнало изтичане на азотоводородна смес, която при досег с кислорода във въздуха се е самозапалила.

Веднага са предприети действия за спиране на инсталацията и обезопасяване с цел предотвратяване развитието на пожара. Пристигналите своевременно пожарни са обезопасили периметъра, охлаждайки околната повърхност и след падане на налягането в системата окончателно са потушили възникналия пожар.

В 9 часа ситуацията е овладяна окончателно. Няма пострадали хора.

"Неохим" разполага с достатъчни количества амониев нитрат, с които да задоволят заявките на клиентите си, допълват от пресслужбата на торовия завод, цитирани от БНР.