Тя заедно с пациентски организации настоява здравната каса да поеме изцяло инсулиновите помпи* за децата.
От 4 до 10 000 лева струва една инсулинова помпа, чиято гаранция е 4 години, но може да се използва и повече. Между 300 и 500 лева месечно са консумативите. Тези суми са непосилни за родителите на деца, болни от диабет.

Доц. Константинова даде пример със съседна Македония, където здравните власти покриват 100% от разходите. "Нека децата с диабет тип 1 да бъдат лекувани максимално качествено, така че да няма инвалиди след 20-30 години, да няма диабетни пациенти, заболели на 2, на 3 години и на 30 години да бъдат на хемодиализа, да бъдат с ампутирани крайници", заяви ендокриноложката.
Тя обясни още, че инсулиновата помпа дава по-голяма сигурност, а освен това намаляват усложненията вследствие на болестта.

В България има над 3000 деца, болни от диабет, като според лекарите броят им през последните 20 години се е увеличил двойно.

Безконтролното хранене, повишаването на теглото, затлъстяването, високото артериално налягане, увеличеният стрес са сред предпоставките, които водят до значително увеличаване на риска от развитие на диабет, каза преди дни доц. Здравко Каменов, завеждащ Клиниката по ендокринология към Александровска болница, цитиран от БТА. Според ендокринолога е необходима коренна промяна на стила на живот. Храним се с неблагоприятни храни и живеем с много стрес, а тези фактори могат да се повлияят като се повиши физическата активност. Трябва да се консумират храни, издържани от диетична гледна точка и да се намали стреса, което става най-трудно, съветва специалистът.

*Инсулиновата помпа е малко устройство, което осигурява равномерна доставка на инсулин през цялото денонощие в зависимост от зададения режим. Помпата се носи под дрехите, а канюлата, подаваща инсулина е поставена подкожно.