Това сочат наблюденията на детските психолози от Фондация "Асоциация Анимус", представени на пресконференция в София, предаде БТА.

През 2012 г. на националната телефонна линия за деца 116 111 към Агенцията за закрила на детето психолозите са приели над 120 000 обаждания, като на ден позвъняванията са повече от 80, от тях 90 на сто са на деца, съобщи Мария Чомарова, изпълнителен директор на фондацията.

Нека да отворим сетива да чуем децата си, защото често поради ангажираността и неглижирането на родителите, децата няма на кого да се доверят и това ги кара да се чувстват самотни, несигурни и неразбрани, съветва Цвета Антонова от Агенцията за закрила на детето.
Тя посочи, че най-често децата звънят на националната линия, за да споделят свои бурно преживявани емоции, обикновено любовни отношения с връстници или взаимоотношения с възрастни.
Родителите трябва да се научат да изслушват децата си, да помагат при разпознаване и изказване на чувствата, които вълнуват децата им, да ги насочват как да контролират поведението си, препоръчва Антонова.

Според психолозите вслушването в мнението на детето улеснява родителството, защото намалява съпротивата на детето и повишава доверието към възрастния.

Националната телефонна линия 116 111 е денонощна, съществува от 3 години насам, като България е 14-ата страна, в която тя е въведена, съобщи Донка Петрова, координатор на линията.
За миналата година 17-те квалифицирани психолози, които работят на нея, са приели близо 300 обаждания за деца в риск. Най-често това са насилвани, пренебрегвани, изоставяни, експлоатирани деца и такива, които са принуждавани да просят. Често психолозите работят с уязвими деца, чиито родители са алкохолици, наркомани, заминали в чужбина.
През 2011-а бяха изведени данни, че в България между 25% и 27% от децата са преки или косвени жертви на тормоз, което е най-високата форма на насилие.

Има дни, в които 50 на сто от обажданията са на деца от ромски произход, споделящи проблеми за отпадане от училище, за неравностойно отношение към тях в школото или затруднения, свързани с принудителни ранни бракове, с кражби на момичета, коментира Петрова.

Националната линия 116 111 си сътрудничи и с телефонна линия 112. При сигнал анонимността е гарантирана.
Дори при анонимно обаждане има техническа възможност да се идентифицира мястото на обаждането. При необходимост мобилни групи на Агенцията за закрила на детето отиват на място и предприемат необходимите действия, посочиха психолозите.

Анкета: Споделят ли достатъчно с родителите си днешните деца?