Дете на 1,5 г. почина заради билкова отвара

stat
15:50  |  24 октомври 2013 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Момченцето е докарано в болницата в кома Момченцето е докарано в болницата в кома
Сн.: БГНЕС

Момченце на 1 година и половина е починало, а 3-годишната му сестричка е в болница след натравяне с отвара от билка, съобщи началникът на Отделението по обща и клинична патология към МБАЛ-Пазарджик д-р Борис Пеев.
Двете деца са пили отвара от трънка като средство против диария, предаде Дарик радио.

Момченцето е починало, след като е докарано в пазарджишката болница в кома и без периферен пулс. Момичето, което е на 3 години, е настанено в интензивен сектор на Детско отделение, състоянието му е стабилно.

Лекарите обясняват, че в по-големи количества и концентрация, трънката предизвиква смърт*.

По данни на полицията бабата на двете деца е приготвила отварата, но момичето е погълнало по-малко количество и това го е спасило.

Семейството е от Пещера и е от ромски произход. По случая е образувано досъдебно производство. Изпратени са и проби в лабораторията по криминалистика и криминология в София. Уведомена е прокуратурата и Агенцията по безопасност на храните.

*Трънката (Prunus spinosa L.) съдържа амигдалин (горчив цианогенен глюкозид, извличан обикновенно от кайсиeви и сливови костилки) и пруназин (кристалният цианогенен глюкозид намиран в различни растения от рода Prunus), съставни вещества, които се разпадат във водата и образуват циановодородна киселина.

Последно в Общество


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.