Около 22 ч. в събота в болницата в Разлог потърсили помощ със стомашно неразположение, повръщане, разстройство и температура 10 деца, три от тях от Франция и петима преподаватели. Всички те били на лагер-школа на математици от София, Самоков, Благоевград. В групата имало и румънци.

7 от децата и двама преподаватели са оставени за лечение в инфекциозното отделение, като вчера са били изписани.

"Салмонелоза е открита в четири от приетите деца и в двама от ръководителите. Положителни резултати са отчетени още при четирима души, част от които не са имали оплаквания, а останалите са отказали да бъдат настанени в болница", каза на пресконференция директорът на РЗИ-Благоевград д-р Лена Павлова, цитирана от БГНЕС и Дарик радио.

Тя допълни, че са направени всички необходими изследвания, като част от резултатите се очаква да бъдат готови до дни. Отрицателни са пробите, взети от персонала на кухнята в хотела.

"Положителна обаче е пробата за наличие на салмонела в доставените в хотела еклери", обяви директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов. По думите му, другите храни, сервирани в хотела, не са дали положителен резултат за стафилококи и салмонела.

Все още не са готови пробите на работниците в сладкарския цех.

"Не трябва да забравяме, че децата са посетили село Драглище, където се имали едно нерегламетирано ядене, за което ние нямаме информация. Очакваме да излязат резултатите на персонала на сладкарския цех и разберем точно за какво става въпрос”, обясни д-р Бащавелов.

Сладкарският цех е затворен, като са дадени предписания за хигиенизиране на обекта. Санкцията, предвидена за занижената хигиена, започва от 1000 лева. Предвид отрицателните резултати при персонала и храните в хотела, в който бяха децата и преподавателите, той ще бъде отворен за посетители.