Две от децата са французойчета. Заедно с един преподавател те остават настанени в инфекциозното отделение на МБАЛ-Разлог, предаде БГНЕС.

След 22 часа снощи в болницата в Разлог са потърсили помощ със стомашно неразположение, повръщане, разстройство и температура 10 деца, три от тях от Франция и петима преподаватели.

Всички те са на лагер-школа на математици от София, Самоков, Благоевград. В групата, настанена н хотел "Орфей" в Банско има още румънци и французи.

60-те деца, които са на лагер-школа, в която се провежда състезание и екскурзии до близки туристически обекти, са пристигнали в хотела в Банско преди три дни, престоят на интернационалната група е до 6 август.

"След обяд вчера децата са започнаха да се оплакват от стомашни проблеми след екскурзията до Добърско. На обяд ядохме в хотела пиле с ориз, което ми стори недобро на вкус, за вечеря имаше кебапчета, които децата масово отказаха", обясни шофьорът на групата Марин Велев.

Той единствен излезе пред хотела, за да обясни какво се случва.

Всякаква информация отказаха пред болницата в Разлог експертът от Разложкото поделение на Областната агенция за безопасност на храните Елена Джупанова, а пред хотела в Банско и д-р Татяна Джупанова от РЗИ-Разлог.

"Никаква информация докато не излязат резултатите", категорични бяха Джупанови.

Родител на настанено в болницата дете от Самоков също отказа информация пред болницата в Разлог, насочи ни към лекуващите лекари.

"Пих вода от чешмата, след което ми стана зле", обясни 15-годишен математик от злополучната лагер-школа. Преподавателите обаче не му разрешиха повече да говори пред медиите.

От хотела са взети проби от храната и кухнята, работата на институциите по поредното отравяне на деца в Банско продължава.