„По първоначална информация, след употреба на алкохол, единият от присъстващите извадил законно притежавания си боен пистолет в разрез на изискванията за безопасност и законовите разпоредби. Започнала размяна на оръжието, което попаднало и в ръцете на детето. При произведен неволен изстрел смъртоносно бил ранен собственикът на заведението", заяви говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов.

Убитият е 47-годишният Н. Т.

Притежателят на оръжието – 44-годишният жител Лазар Влайков, е задържан за срок от 24 часа, а пистолетът - марка "Глок", е иззет. Мъжът е от същото село, но е председател на Общинския съвет в град Септември от партия ГЕРБ (за него четете по-надолу).

С детето работят психолог и инспектор „Детска педагогическа стая”.С оглед на възрастта, на по-късен етап то ще бъде разпитано в специална „Синя стая“, в която се провеждат разпити на малолетни пред съдия, със задължителното присъствие на психолог, съобщиха от прокуратурата.

Към момента няма привлечени обвиняеми, няма взета мярка за неотклонение. Предстои назначаването на съдебно-медицинска, балистична и комплексна психологическа експертизи, както и други процесуално-следствени действия.

В хода на разследването ще се събират доказателства и за извършено престъпление - че е предоставено огнестрелно оръжие на лице, ненавършило 18 години, от което е последвало причиняването на смърт, като деецът не е искал и не е допускал това.

Лазар Влайков наръгал мъж преди години

През януари 2012 г. Лазар Влайков е бил изключен от структурата на ГЕРБ, след като намушкал с нож 40-годишен мъж от Пазарджик. Инцидентът е станал на пътя между селата Бошуля и Карабунар с два леки автомобила - „Пежо", управляван от 40-годишния мъж, и „БМВ" с водач 27-годишната Анелия С. от Виноградец. Проблемът възникнал, защото никой от двамата водачи не превключил на къси светлини, съобщи OFFnews.

При скандала съветникът от ГЕРБ нанесъл множество порезни рани в областта на гърдите и гърба на мъжа на име Тодор. Лекари от университетската болница "Свети Георги" спасили ранения със спешна операция, а Влайков бил задържан. 

Тогава Влайков е изключен от структурите на ГЕРБ. Близо година след това обаче той отново кандидатствал за членство в партията. Бил приет, защото към момента срещу него не е имало влязла в сила осъдителна присъда. Като кандидат за председател на общинския съвет той представил свидетелство за съдимост, от което ставало ясно, че е неосъждан.