Съдът призна Берлускони за виновен по обвиненията за злоупотреба със служебно положение и съучастие в малолетна проституция, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Тричленната наказателна колегия, съставена изцяло от магистрати жени, увеличи с една година поисканото от обвинението наказание и реши също да внесе в прокуратурата всички свидетелски показания в полза на защитата с цел те да бъдат проверени за лъжесвидетелство.

Присъдата е на първа инстанция и може да бъде обжалвана на още две инстанции - Апелативния и Върховния касационен съд, преди да влезе в сила.

Берлускони определи произнесената присъда като жестока, но се зарече да устои на преследването, подето срещу него. Той направи писмено изявление.
"Една невиждана присъда беше произнесена, това е невиждано досега насилие с цел да ме елиминират от политическия живот на страната", подчерта Берлускони.
Той определи наказанието като обида срещу всички италианци, вярвали в него и в неговия ангажимент за страната.

Историята започва на 27 май 2010 година, когато малолетната мароканка Карима Ел Махруг е отведена в централното полицейско управление в Милано, тъй като е заподозряна в кражба и не носи никакви документи за самоличност.

Карима, по-известна като Руби Рубакуори (от италиански "покорителка на сърца"), по онова време живее в дома на бразилската проститутка Мишел Консейсао. Последната решава да се обади на министър-председателя Силвио Берлускони и да го предупреди за задържането на Руби, тъй като знае, че мароканката често гостува в неговата лична резиденция в Аркоре, близо до Милано.

На свой ред Берлускони говори по телефона с шефа на кабинета на полицейския началник и настоява Руби да не бъде изпратена в дом за малолетни, както междувременно е постановила прокуратурата, а да бъде предадена на грижите на областната съветничка от неговата партия Никол Минети. Полицията изпълнява искането на премиера.

На 21 декември прокуратурата в Милано формулира срещу Берлускони обвинение в злоупотреба със служебно положение, което е най-тежкото престъпление в италианската държавна администрация и се наказва със затвор от 4 до 12 години.

Според прокуратурата Берлускони е злоупотребил с положението си, за да окаже натиск върху полицията да бъде освободена Руби. Целта му е била да прикрие по-тежкото престъпление за съучастие в малолетна проституция, тъй като разследванията установили, че между февруари и май 2010 година в резиденцията в Аркоре са били организирани "купони с червени фенери" с участието на девойки от шоубизнеса. Те предлагали секс срещу пари и услуги, като между тях била областната съветничка Никол Минети и малолетната Руби.

Защитата на Берлускони поддържа тезата, че премиерът телефонирал в полицията, защото смятал, че Карима Ел Махруг била племенница на тогавашния египетски президент Хосни Мубарак и искал да избегне дипломатически скандал.