Дори, ако е възможно, ДДС ще падне до 16 процентни пункта в края на мандата на правителството. Дянков поясни, че е привърженик на единната ставка по ДДС, защото, ако веднъж бъде допуснат "пробив" в определен сектор, веднага следват искания за намаляване на данъка и в други браншове и данъчната система се "пробива" масово.
Министърът посочи туризма, където ДДС е 7 процентни пункта, като добър краен пример защо държавата не бива да диференцира ставката. По думите му намаляването на ДДС в бранша е довело до изграждането на много хотели, част от които вече са банкрутирали.
Надявам се през следващата година, ако приходите тръгнат нагоре, а аз съм убеден, че ще тръгнат, да имаме възможност да намалим осигурителната тежест до три пункта. Осъзнавам, че намалението от 1 януари 2010 година с два процентни пункта е необходима, но не голяма помощ и трябва да се направи повече, каза министър Дянков.
Вицепремиерът коментира предстоящото закриване на Агенцията за следприватизационен контрол и преминаване на част от функциите й в Агенцията за приватизация. Според него двете агенции ще се слеят до месец-два. Дянков смята, че не е явна нуждата и от Агенцията за приватизация, защото продажбата на активи през Фондовата борса е по-лесно, по-прозрачно и при по-строги правила. Министърът допълни, че има идея за създаване на Агенция за държавната собственост, която да се грижи за интересите на държавата в приватизацията, концесиите, изплащането на дивиденти в държавните предприятия, т.е. да съдейства държавата да бъде добър стопанин на своите активи.
Страната като имидж и икономика може да стане първа в ЕС като "зелена" България, посочи по-късно министърът на среща с представители на бизнеса от Варна. По думите му по тази причина трябва да се инвестира в зелени, екологични проекти. Сред тях, според министъра, могат да бъдат санирането на сградите, което ще осигури спестяване на енергия, използването на минералните извори и развитието на екотуризма и други. По думите му една от целите, които си поставя правителството, е повече инвестиции в "зелена" България.
Друг приоритет за страната, според министъра, е земеделието. Трябва да мислим за традиционното за България земеделско производство, което досега сме пренебрегвали, посочи Дянков. Според него предлагането на продукти от екологично земеделие на европейския пазар ще донесе повече приходи. По тази тема обаче тепърва ще работим, каза министърът.