"Това, което Владислав Горанов направи за гладните хора в България е неоценимо", този коментар направи Мая Манолова след среща във финансовото министерство с министър Горанов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, представители на Българската хранителна банка, на Българския червен кръст, производители на храни и други заинтересовани неправителствени организации.

Срещата бе във връзка приетите на първо четене промени за освобождаването на дарени храни от ДДС. Те предвиждат облекчен режима на облагане с ДДС на дарения на хранителни продукти с наближаващ краен срок на годност, като храните ще влизат в "хранителна банка".

"Между 7 и 8 млн. лева са оценките за потенциална загуба при достигането на половин процент от целия оборот на дарените храни, което е допустимо за бюджета", заяви финансовият министър днес.
Данъчното облекчение ще важи, ако стойността на даренията на година не надхвърлят 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави.

Горанов съобщи, че от Министерство на финансите са представили механизъм за създаване на хранителна банка, уреждане на отношенията между отделните партньори и освобождаване от ДДС на дарените храни и обясни, че е „напълно възможно догодина да има такъв механизъм".

Министърът на здравеопазването и министърът на земеделието и храните в списък ще определят кои храни могат да са обект на дарение, и в какъв срок преди окончателния срок на годност могат да бъдат дарявани.  Първоначалната идея за 30-дневен срок не е практично решение и той ще бъде преразгледан.

Ще бъде изготвен и списък, който ще рамкира какво може да се дарява, а министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще определи на кого ще могат да се даряват храните.

Газираните напитки не би трябвало да се ползват от облекченията за ДДС, коментира още Владислав Горанов в отговор на въпрос, но уточни, че целесъобразността ще бъде решавана от министрите на земеделието и храните и на здравеопазването.

За дарените храни от ресторанти и топли витрини в големите вериги магазини няма да се ползват данъчни облекчения.

Контролът на качеството на храните ще се запази, както и досега.

"Ролята на хранителната банка е да контролира даряването на качествена храна. Изискванията към хранителната банка са доста сериозни – покритие от най-малко 30/100 от територията на страната. Наличието на посредник, в лице на Хранителната банка дава подходяща точка на контрол, така че да може и Агенцията по храните и НАП да си свършат работата“, каза министърът.

Министър Горанов представи срок до 30 юли на Мая Манолова, в който да бъдат подготвени текстове, свързани с отпадането на ДДС за дарени храни.

По думите на Манолова, ако всичко това се случи, дарителството у нас може да се превърне в ежедневие и печеливши ще бъдат всички - както българската държава, така и хората в нужда и производителите.

Приложение на храни от ресторанти и топли витрини

"Още през следващите седмици ще се организира обществена трапезария", съобщи още  Манолова. Това било договорено с представител на БПЦ. Храните ще идват от ресторантите, където остава храна.

Манолова каза, че с БПЦ ще използват този тип храни първоначално пилотно в няколко общини, където ще се създаде организация и тази храна ще се носи в най-близкото социално заведение.

Миналата седмица при обиколка в интернати за деца, лишени от свобода, е станало ясно, че има спор по колко филии хляб да ядат децата. Според Манолова тези деца се хранят предимно с постни храни, а не месо и млечни продукти, както изисква възрастта им. Затова сега се обсъжда да се взема храна от топлите витрини в магазините.

"Не може при толкова гладни хора да се изхвърлят храни", коментира тя.

НА ФОКУС: Колко ще загуби бюджетът от нулев ДДС за дарените храни