Максим Мончо Бехар, роден през 1955 г. в Шумен, е вербуван през 1980 г. Той е бил секретен сътрудник на три управления на ДС -VI, III и II. В архивите е записан като агент Димо, който е бил снет от отчет през 1988 г. Бил член на Централния израилтянски духовен съвет от 2003 г. до 2011 г. и е проверен от комисията в качеството на такъв.

Максим Бехар е шеф на агенцията "МЗ комуникейшънс" и председател на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА). Той е почетен консул на Сейшелските острови в България и е член на множество организации, сред които Атлантическия клуб. Беше и два мандата председател на Форума на бизнес лидерите.
Бехар е бил кореспондент на вестник "Работническо дело" в Прага и Варшава, а по-късно един от основателите и собствениците на "Стандарт".

"Шокиран съм, че някой може да напише името в ми в някакви регистри. Никога не съм имал нищо общо с никакви служби, а нямаше и за какво да имам", коментира Бехар по-късно в съобщение до медиите.  
"Срещал съм се със стотици хора, вероятно някой някъде надлежно е предавал това, което е чувал от мен. И бих се учудил, ако не е така. Вероятно и днес се случва. Никога обаче не съм имал нужда да пиша нещо секретно. Тези които ме познават знаят, че винаги съм си казвал мнението публично, честно и почтено. Ето защо, едно картонче, или както и да се казва, за което не съм и предполагал, че съществува, няма да ме направи по-малко честен, почтен, етичен и по-малко професионалист", добави той.  

"През годините прочетох имената на прекрасни хора, супер интелигентни и невероятни творци, и трябваше да се досетя, че със сигурност някой е ходил и след мен. Нямам тази дарба да бъда агент, въпреки, че работя в агенция. Но имам много близки роднини в Израел, за които бях викан няколко пъти през 80-те с въпроси дали подържам връзки с тях. Нямах възможност да го правя за съжалeние, и винаги това беше отговорът ми. Ако с това съм засегнал някого, дълбоко му се извинявам", казва още Бехар. 

Другото име, което излиза от списъка на Комисията по досиетата, е това на Йосиф Герон - зам.-председател на Съюза на юристите в България. Той също е вербуван през 1980 г. и е работил като агент Асенов за ОУ на МВР-Бургас-ДС. Снет е от отчет през 1983 г. Герон е член на Централния израилтянски духовен съвет от 2011 г.

Художникът Греди Асса, за когото вече е съобщавано, че има агентурно минало, е бил секретен сътрудник на ОУ на МВР-Плевен-ДС с псевдонима Спасов от 1979 г. той. Няма данни да е снет от отчет. Също член на Израилтянския съвет от 2003 г. до 2011 г. Самият Асса отрича да е бил агент и твърди, че е научил за това от досието си.

Другите двама от еврейската общност, които са били агенти на ДС, са ръководителят на израилтянския съвет Марсел Израел, както и Роза Бергер.

Комисията по досиетата е проверила още няколко религиозни общности - Божия църква в България, Съюз на Евангелските Петдесятни църкви, Съюз на Евангелските Баптистки църкви и Национален алианс Обединени Божии църкви. Информацията за тях е качена на сайта http://www.comdos.bg/.