Това заяви пред журналисти шефът на ДАНС Константин Казаков, който представи доклад за ситуацията пред депутатите от ресорната контролна комисия, предаде „Фокус”.

Той каза, че към момента риск за националната сигурност може да бъде предизвикан при всеки призив към етническа или религиозна нетолерантност или при призив за насилие. ДАНС е изготвила анализ за това и го е предоставила на управляващите, за да могат да вземат решения.
„Оказваме съдействие с информация и на прокуратурата, и на МВР по отношение на взимането на мерки срещу подобни крайни елементи в обществото”, увери Казаков. Той смята, че по този начин ще се постигне намаляване на напрежението.

Шефът на ДАНС съобщи, че са установени хора, които са насаждали етническо напрежение след инцидента в Катуница.
"Локализирани са и се знае кои са отделните екстремистки настроени лица и групи. Когато има възможност за действия на прокуратурата, се взимат мерки спрямо тях", добави той, като уточни, че такива екстремистки елементи има в цяла Европа и че това не е български феномен.
Попитан дали те са етнически българи или са от ромските квартали Казаков каза, че има и от двете страни.

Казаков не уточни дали от агенцията са водили разговори с политици за спиране на етнически нетолерантни призиви.
„Политиците са достатъчно отговорни хора и те могат да коментират помежду си. Аз съм държавен служител и си върша задълженията, но трябва да бъдем предпазливи относно изказвания за политически партии. Етническият мир може да бъде застрашен само при призиви за етническа нетолерантност и насилие. От такива трябва да се въздържат и парламентарно представени, и други партии, както и медиите, които също носят отговорност", добави той.

"Темата „Катуница” е удобна за политическите партии, за да трупат популярност по лесния начин в търсене на подкрепа за печелене на избори", коментира ротационният председател на Комисията за контрол на ДАНС Димитър Дъбов от БСП. Той потвърди, че има опити партии да използват отделни лица за подобни действия и че той лично не е изненадан.
Запитан кои са тези партии той отговори многозначително: „Думата е една и вие я знаете. Не ме карайте да я назовавам”. Според Дъбов, по-спокойно ще може да се говори след изборите.

Няколко дни след убийството на 19-годишното момче в Катуница главният прокурор Борис Велчев нареди разследванията за насаждане на омраза да бъдат приоритетни и да се решават в най-кратки срокове. Освен това той разпореди на прокуратурите в страната да поискат от МВР да използва "незабавно и в пълен обем" правомощията си спрямо извършителите на подобни прояви.

Още на другия ден двама роми от Благоевград - Костадин и Цветан Тодорови - баща и син, бяха пребити от няколко скинари, докато разлепвали на улица плакати за концерт на фолкпевица. Три дни по-късно за побоя бяха задържани двама младежи на 19 и 21 години, от с. Микрево и Разлог. Прокуратурата поиска да им бъде наложен постоянен арест, но съдът пусна единия срещу 1000 лева  парична гаранция, а другия само с мярка "подписка".
Адвокатката на един от младежите заяви, че той е изкупителна жертва на ситуацията в страната.

На 3 октомври пък група от 20-на роми преби семейство, заловило в къща 16-годишен крадец. Докато петимата потърпевши били пребивани, ромка викала: "Убийте ги!" Полицията задържа 7 души, като жената е обвинена в подбуждане на убийство. Очаква се съдът да определи мярката им за задържане.