Сред задържаните е изпълнителният директор на ИАРА и служител на агенцията, каза по Нова телевизия Румяна Арнаудова, говорител на Главната прокуратура.
Изпълнителен директор на ИАРА е Янчо Янев.

За третия задържан - представител на фирма, все още от прокуратурата не могат да съобщят в какво качество е действал, за да не се попречи на разследването.

„Провежда се разследване в Бургас, София и Ямбол. Иззети са множество документи. Разследва се злоупотреба с евросредства и изпълнителният директор на ИАРА”, съобщи Арнаудова.

Става дума за получаване на субсидии от ЕС въз основа на данни с невярно съдържание, заявени от търговски дружества. Въз основа на тези неверни сведения, което е станало със знанието на изпълнителния директор, са били изплатени парични средства, обясни говорителят на главния прокурор.

Очаква се днес да бъдат повдигнати обвинения на различни лица.

Арнаудова отказа да каже за какви суми става дума, за да не пречи на разследването.

Нова телевизия съобщи снощи за спецакция на ДАНС и прокуратурата в ИАРА в Бургас (където е седалището на агенцията) по разследване на корупционни схеми с евросредства в особено големи размери.

Какво управлява ИАРА

ИАРА към Министерството на земеделието и храните управлява Програмата по рибарство, чийто бюджет за периода до 2020 г. е 113 милиона евро, от които 88 милиона евро идват от фондовете на ЕС. Неуспешна работа от агенцията, констатирана и от Европейската комисия, стана причина за наказателна процедура срещу България и загуба на средства, припомня БНР. Така приключи първият период на програмата за рибарство, а с тези мотиви през 2014 година бе уволнен тогавашният директор на ИАРА Майдън Сакаджиев и назначен арестуваният Янчо Янев.

Смяната не попречи на рибния бранш да изпрати безпрецедентно писмо до еврокомисаря по рибарство с настояване ИАРА да бъде изолирана от управлението на средства от ЕС за България през новия програмен период. Според бранша, при смяната на всеки директор във ведомството започват чистки и сътресения в работата на администрацията.

Неофициално през годините се твърди, че политическата принадлежност е водещ критерий при заемането на пост в тази агенция.

Заради закъснялото одобрение на новата програма по рибарство и риска от загуба на пари, от пет месеца в Министерството на земеделието и храните има назначен четвърти заместник-министър, който отговаря за тази програма.
От министерството обаче засега отказват коментар на случващото се в агенцията.