От сутринта организирани групи се активизираха да освежат пространствата около жилищата си и парковете в повечето български градове.

В столицата предварително 7 200 доброволци бяха заявили участие в инициативата, част от пролетното почистване на града, което започна от 4 април и ще продължи до 24 април. Реално излязоха да се включат в акцията над 40 000 души, съобщи bTV.

"Няма ли да си сложите по едни ръкавици и да се хванете на работа? Така премиерът Бойко Борисов се обърна към журналистите в Ловния парк, където заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова се включиха в кампанията "Да изчистим България за един ден", предаде БГНЕС.

 В Ловния парк бяха открити два тома за Тодор Живков, както и захвърлено старо канапе. Участници в акцията споделиха, че навярно не е чистено от времето на Тодор Живков, който слезе от власт на 10 ноември 1989 г. "Доста отдавна не чистено тук... от онова време. За да бъде чиста София трябва да има повече съзнания. Много рядко се правят подобни инициативи", заяви доброволец.

"Ръкавици и с мене, а иначе така не. Ако ще работите – идвайте, ако не – дотука. Нали ме разбрахте. Фотографи, всички, да си вземат по едно шило и да тръгнат на работа. Ако си мислите така да се въртите около мене – абсурд. Ако искате да чистите – ето ви железа. Ако не искате – дотука", каза Борисов.
 
Лидерът на БСП Сергей Станишев също се включи в почистването на парковата площ около паметника на Съветската армия.

От Столичната община обявиха вчера, че са приготвили 100 000 комплекта чували и ръкавици, като половината от тях са раздадени по райони. Основният пункт за раздаването им е пред входа на Борисовата градина и той функционира от 4 до 24 април.

До 16 часа днес в София бяха почистени над 20 100 декара в паркове, междублокови пространства, градинки и детски площадки, съобщиха от Столична община. Извозени са 3700 куб. м. отпадъци, съобщи БТА.

От общината са изготвили график за миенето на основните улици и булеварди, като след тях ще започне и измиването на вътрешно-кварталните улици, където има изградена улична канализация. По график се извършва почистването на речните корита. В рамките на пролетното почистване се извършва и залесяване.

Последна актуализация в 18.34 часа