Новите разпоредби предвиждат обща численост на персонала, установена в устройствените им актове към момента на влизането на закона в сила, да не може да бъде увеличавана, предаде БТА.

Не е изключено да се намали броят на служителите. Числеността на общинските администрации ще се определя от общинските съвети, предвиждат още промените в закона, предаде БНР.
Според последния доклад на Министерството на финансите за заетостта в края на 2010 г. служителите на държавна и общинска издръжка са били 106 150 души. Само в централната държавна администрация заетите са 61 528 души. През 2001 г. общо чиновниците са били 88 071 души, а държавните чиновници - 42 987 души.

Правителството може да извършва промени в числеността на персонала по предложение на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, съгласувано със Съвета за административната реформа към Министерския съвет, уточняват от пресслужбата на кабинета.

"Съкращенията в държавната администрация вече са 12%, а в общините почти нула. Кметовете трябва да свият щатовете", каза в началото на май финансовият министър Симеон Дянков. В същото време по данни от НОИ за осигурените лица през 2010 г. вместо да намалява, държавният апарат се разраства.
Министерство на финансите даде срок до края на май мерките по оптимизация на администрацията във всички министерства да бъдат изпълнени на 100%.

През март правителството прие постановлението за освобождаване от работа на служителите в пенсионна възраст. Влизането му в сила обаче бе отложено до провеждане на нови консултации заради вицепремиера Цветан Цветанов и военния министър Аню Ангелов, които оспориха предложението на Дянков.

Правителството прие днес и новия Класификатор на длъжностите в администрацията, както и промени в Наредбата за прилагането му. Длъжностите са оценени по четири фактора - знания и умения за осъществяване на функциите на длъжността, свобода на вземане на решения, влияние на взетите решения и умения за работа с хора.

Намаляват се минималните изисквания за ранг и професионален опит, за да "се отвори" администрацията квалифицирани служители, а се увеличават за някои ключови длъжности, за да има по-качествен подбор, обясниха от пресслужбата на Министерски съвет.