"Имаше няколко последователни експлозии на малки взривни устройства в близост до централата партията", обяви полицията на града в официалния си микроблог, цитирана от световните агенции и БТА.

Те са избухнали малко преди 8 часа местно време. В тежко състояние е една жена.

Разследващите са открили на мястото парчета от сачмени лагери и електронни взривни устройства. Според медиите вероятно става дума за самоделни бомби, които е трябвало да предизвикат големи поражения.

Вижте снимки от мястото на взривовете >>

Някои от взривните устройства са били поставени в цветните лехи на входа на сградата, където се помещава партията.

На снимки, публикувани в китайски социални мрежи, се виждат пробити гуми на коли и надупчени врати. На други се виждат разбити предни стъкла и парчета стъкло на пътното платно.

На една от снимките мъж държи едри метални топчета, очевидно открити в отломките. Общо са повредени двайсетина автомобила.

Според някои медии са били чути 7 експлозии, усетени на 100 метра. Други двама свидетели са чули оглушителен шум и са видели пушек точно преди да видят експлозия на камионетка. Други снимки в социалните мрежи показват издигаща се струя дим, много пожарни автомобили, голяма тълпа и затворена за движение улица.

На улица "Инцзе", където проехтяха експлозиите, миналата седмица около 200 работници протестираха срещу уволнението си.

Инцидентът става три дни преди откриването на пленум на ЦК на ККП в Пекин. На него ще бъдат обсъдени важни икономически реформи.

Това е втори атентат в последните дни и това засилва притеснения на правителството за стабилност, коментира Ройтерс. Това се обяснява с разширяващата се пропаст между богатите и бедните и нарастващия гняв към корупцията и проблемите на околната среда. 

Само преди дни - на 28 октомври, петима души загинаха и 38 бяха ранени, след като джип се вряза в множеството на емблематичния площад "Тянанмън" в столицата, след което се заби в каменен пост пред Забранения град и се взриви. 
Тримата пътници в автомобила, които се оказаха от едно семейство, загинаха.

Властите бяха принудени да признаят, че това е терористичен акт и обявиха, че те са уйгури - етнически тюрки мюсюлмани, които населяват предимно северозападния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район.
В областта има сепаратистко движение и периодично се стига до смъртоносни сблъсъци.