ЕК обяви вчера план за по-справедливо разпределение на търсещите убежище хора между държавите членки и приемане на още 20 000 бежанци.

Изготвена е квотна система в зависимост от БВП, населението, безработицата и броя на вече установилите се в страна бежанци. Според плана най-голямата тежест по прием на бежанци ще падне върху Германия, Франция, Италия, Великобритания и Испания.

Против квотите се изказаха вече представители на редица държави, сред които Великобритания, Финландия, Полша, Словакия.

България е за справедливо разпределение на бежанския поток и споделяне на отговорността.

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргальо и Марфил коментира, че правителството не е съгласно с предложената система.
По думите му Испания вече прилага „много повече усилия, отколкото другите държави“ по прием на имигранти и бежанци, пише РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Благодарение на миграционната политика на испанското правителство, според Марфил, „имиграцията в Испания през държави като Мавритания, Сенегал и Мароко значително е намаляла“.

Министърът припомни, че основният поток от имигранти минава през Либия към Италия.

„Ние смятаме, че трябва да се противодейства на този проблем, това е общоевропейски проблем, проблем на всички. В никакъв случай не отказваме сътрудничество, но трябва да се има предвид какво вече правим, товара, който носим, пропорционално много по-голям в сравнение с други страни“, каза испанският министър.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка също реагира негативно на предложението на Европейската комисия, предаде Радио Прага.

"Чешката република иска да помага на бежанците на основата на независими решения на своето правителство, а не чрез механизми, определени от ЕС. Чехия защитава принципите на „здравия разум“, коментира той.

Унгария е категорично против предлаганата от Европейския съюз квотна система за приемане на търсещи убежище хора, заяви днес началникът на канцеларията на министър-председателя Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Унгария при никакви обстоятелства няма да приеме такива бежанци въз основа на решението на ЕС", каза Янош Лазар на пресконференция. "Унгарското правителство ще направи всичко, за да предотврати това в Брюксел", заяви той.

"В момента Естония не е готова да приема бежанци от Африка по квотите. Наличната инфраструктура не позволява на Естония да приема допълнително количество бежанци", заяви снощи вътрешният министър Хано Певкур.

Той поясни, че не са предвидени средства за разширяване на бюджетните разходи, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Певкур напомни, че в момента се разглеждат над 80 молби от чужденци за предоставяне на убежище в Естония.

"В центъра за приемане има само 35 места, там вече е твърде тясно", каза той.

Спасени

192 имигранти, сред които десетки малки деца, бяха спасени от гръцките власти край бреговете на остров Крит, съобщава електронното издание на атинския вестник "Етнос", цитиран от БНР.
Бежанците са заявили, че са сирийци и палестинци.

Издирва се руският капитан на кораба, с който имигрантите са пътували за Италия.

Всеки от имигрантите е платил по 5 500 евро, като сумата за децата, предимно на възраст от 3 до 6 години, е била наполовина.
Имигрантите, чиято цел е била Италия, разбрали, че са измамени от каналджиите едва след като стигнали гръцкото крайбрежие. Там били изоставени от капитана на кораба.

Пробив

"Не е имало толкова много бежанци, толкова разселени хора от края на Втората световна война. Говорим за десетки милиони. Агенцията на ООН за бежанците аплодира предложенията на ЕК. Мерките са пробив, тъй като за първи път се очертава цялостна система от действия за ЕС", каза пред БНР представителят на Върховният комисариат за бежанците на ООН Борис Чеширков.

Той призова страните-членки да приемат и час по-скоро да започнат да изпълняват въпросните мерки.

Според Чеширков разпределението ще бъде справедливо, а известните показатели определят, че в България ще останат малко бежанци.
Той поясни, че потокът от нелегални мигранти към страната ни ще секне или хората ще спрат да използват услугите на каналджии.