Този бюджет залага достатъчно буфери както в приходната, така и в разходната си част с цел да гарантира запазването на фискалната устойчивост и балансирано салдо дори и при появата на неочаквани външни и вътрешни шокове, казват експертите. Те прогнозират икономически и политически сътресения в страната през 2017 г., които могат да доведат до проваляне на заложения бюджет.

Предложеният от ИПИ бюджет запазва осигурителната тежест, като не предвижда покачване на цената на труда посредством по-високи осигурителни вноски за пенсия и вдигане на минималната работна заплата.

Бюджетът на правителството в оставка предвижда повишение на минималната заплата на 460 лв., а на осигурителните вноски повишение с 1%.

Паралелно с това в бюджета на ИПИ са заложени по-ниски разходи за текуща издръжка на администрацията, както и по-реалистични прогнози за усвояването на европейски средства и свързаните с това капиталови разходи в бюджета.

В бюджета на ИПИ са заложени по-малко приходи с 240 млн. лв., които са основно за сметка на запазващата се вноска за социално осигуряване.

За сметка на това обаче са заложени по-малко разходи за 1.5 млрд. лв., които биха откарали бюджета на нулев дефицит, вместо на дефицит от 1.4%.

Основното понижение на разходите в бюджета на ИПИ е в администрацията - около 300 млн. лв. и при субсидиите - около 200 млн. лв. Освен това от ИПИ предвиждат и по-малко капиталови разходи за следващата година, тъй като и през тази година те не са били усвоени изцяло. Тук става въпрос за близо 900 млн. лв.

От ИПИ настояват за замразяване на разходите за текуща издръжка в публичния сектор и обуздаване на ръста на субсидиите; отлагане на големите разходи в сектор "Отбрана"; преустановяване на програмата за "безплатно" саниране на многофамилни жилищни сгради.