Зам.-министър в правителството с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от "Бухенвалд", докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности? Искаме оставката на Валери Симеонов. Това посочи още Корнелия Нинова.

„Понеже си позволявате да обвързвате случая с казаното от Крум Зарков няма да пренебрегна този въпрос“, коментира тя.

По време на предизборната кампания се наложи Крум Зарков да се извини публично заради реплика, с която засегна жертви на комунизма.

„Ние сме различни от вас и отликата е в следното - когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определя днешната ситуация като майтап“, заяви Корнелия Нинова.

„Казах на Крум Зарков веднага и светкавично трябва да се извиниш и той го направи. Бойко Борисов каза на всеки се е случвало в командировка да си прави такива майтапи“, обясни тя.

„Извинение от едната страна, а от другата - човешко било да си правиш снимки с хитлеристки знаци“, посочи Корнелия Нинова.

Вчера БСП, ДПС и "Воля" поискаха Валери Симеонов (Обединени патриоти) да се оттегли от изпълнителната власт заради изказванията му около скандала с нацистки снимки на зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка след разговор с премиера Бойко Борисов и със Симеонов.

По-късно премиерът разпореди да бъде уволнен и шефът на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов. Причината отново бяха негови снимки с нацистки знаци, за които беше припомнено на фона на скандала с подалия оставка зам.-министър по същата причина.

Корнелия Нинова посочи от трибуната на НС, че правителството няма законодателна програма.

Не спечелихме изборите, но ви дадохме законодателна програма. Това каза в декларация от ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, предаде „Фокус“. „Парламентът не работи пълноценно, мисля че дори поставихме рекорд за най-краткото заседание, как изглежда това извън тази зала- зле“, посочи тя.

Корнелия Нинова обясни, че от началото на работата на парламента има внесени 6 законопроекта - 4 от тях от БСП, 1 от „Воля“ и 1 от ГЕРБ, както и 1 оттеглен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„Преди изборите - доходи и сигурност на народа, сега тези същите неща само че за управляващите“, посочи лидерът на БСП. Тя обясни, че по време на парламентарния контрол ГЕРБ са задали 1 въпрос, „Обединени патриоти“- 3, а БСП- 48.

„По-важното е, че министрите на Бойко Борисов са отговорили само на 5“, заяви тя. „Управляващите не изпълняват и ангажимента си за парламентарен контрол“, каза още Корнелия Нинова.

За тези два месеца какво получиха хората? Само протести от всички страни, по-високи цени на газ, парно и вода, проверки за корупция. Това е фонът на живот на България.

Лидерът на БСП отбеляза, че преди изборите ГЕРБ и Обединените патриоти са обещавали повишаване на пенсии и заплати, борба с битовата престъпност, борба с корупцията, промени в НК и НПК. Къде са тези закони почти два месеца след началото на нашата работа, попита тя. Но без да обещавате, внесохте лобисткия закон за строителство върху земеделски земи с променено предназначение, обърна се Нинова към управляващите.