Сергей Станишев, Мая Манолова, Михаил Миков и Ангел Найденов представиха левицата на консултациите при президента Росен Плевнелиев, които той проведе за свикването на 42-то Народно събрание. 

Лидерът на БСП е настоял пред държавния глава парламентът да заработи на 21 май, най-късно на 22 май, "за да започнат депутатите да решават проблемите на хората". 

Станишев увери, че има готовност да поеме отговорност за съставяне на правителството и започва консултации както с парламентарни и извънпарламентарни партии, така и с обществени и браншови организации, работодатели и синдикати за това от какво има нужда страната.

На тази база, кандидатът за министър-председател ще внесе и проектосъстав на правителството. Ще търсим не работа за хора, а хора за работата...най-кадърните хора, които най-вече споделят тази програма, която ще обсъждаме с цялото общество прозрачно”, декларира Станишев, цитиран от "Фокус".

Станишев намира за естествено, че трябва да се намерят "много солидни експерти и управленци в своята сфера, не да бъдат търсени по кръстовища на републиканската пътна мрежа, както правеше г-н Борисов (говори за бившия здравен министър Анна-Мария Борисова - б.р. ), и да се сменят през 2-3 месеца”

По думите на Станишев, БСП е готова с три управленски програми - за 100 дни, за година и за пълен мандат. Според него в тази ситуация формулата тройна коалиция е дискредитирана в обществено и не може да проработи.
Станишев смята, че България се нуждае от програмно правителство на разума и истината.

Той коментира, че мотивът на ГЕРБ за касиране на изборите е нелеп, това показва безотговорност към гражданите и цели хаос в държавата, за да може Бойко Борисов да влезе отново във властта през задния вход.

След Станишев при президента влезе лидерът на ДПС Лютви Местан.

Пръв на "Дондуков 2" дойде Борисов, който обяви, че има сценарий отцепници от "Атака" да подкрепят заедно с ДСП кабинет, съставен с мандата на БСП. По думите му такава нова тройна коалиция е най-тежкият вариант за България. 

Вижте снимки от консултациите при президента


ИЗБРАНО