Според данните от социологическото изследване, ако сега се проведат парламентарни избори, БСП биха събрали 21,6%, а ГЕРБ - 17,8 на сто. В Народното събрание би влязло и ДПС - с 6,7 процента.

Доверието към "Атака" е двойно намаляло само за последните месеци - резултатите сега показват само 1,8 на сто за тях. Националистите влязоха в парламента със 7,3% от гласовете.

Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева също отчита спад, като през юли събраната подкрепа от участниците в анкетата е 2,6% спрямо 3,7% през май.

Данните показват, че все още ДСБ не биха могли да влязат в Народното събрание – те събират само 1,6%.

Самият Сидеров се ползва само с 3% одобрение, а Сергей Станишев и Бойко Борисов - съответно с 26 и 20 на сто. 
Най-високо остава доверието към еврокомисар Кристалина Георгиева - почти половината от анкетираните я харесват. 

На въпрос дали Цветан Цветанов трябва да се оттегли от ГЕРБ – 67% от запитаните са отговорили "да".

Протестите

41% от участниците в проучването са отговарили положително на въпрос "Трябва или не трябва правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка". 40 на сто смятат, че премиерът не трябва да подава оставка. 19% от запитаните нямат отговор на въпроса.

Според данните 43% смятат, че протестите срещу кабинета трябва да престанат, а 39% - да продължат. 18 на сто не могат да преценят.

39% от анкетираните по-скоро не искат провеждане на предсрочни избори, 35% по-скоро искат, а 26 на сто нямат отговор.

Изследването е направено в периода 27 юни - 4 юли. Анкетирани са 1013 души, уточниха от "Галъп". 

Миналата седмица агенция "Медиана" излезе със сходни данни от свое проучване. Според него при евентуални избори сега БСП ще спечели 20% от вота, ГЕРБ - 18,6, ДПС - 7,6, а “Атака” . едва 2,5.

Над 60% от интервюираните не желаят предсрочни избори сега, докато не се даде шанс на кабинета “Орешарски” да покаже, че може да си свърши работата. Пламен Орешаски влиза в топ 3 на най-харесваните политици, като преди него са само президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова, показва проучването