Вероятно от парламентарната група на управляващите са си давали сметка, че социалистите ще застанат зад Валери Жаблянов и до оставка няма да се стигне. По този начин ГЕРБ ще могат да демонстрират легитимна отлика в стила между двете партии, е на мнение Ганев. 

От едната страна стои ГЕРБ, които след всеки скандал и повишено политическо напрежение свързано с определена личност действат рязко с оставки. А от другата страна стои БСП, които въпреки скандалите не предприемат никакви действия. Този запазен стил на ГЕРБ пък не позволява партията да носи имиджовите щети от определени лица, а по-скоро се освобождават от „тежестите“ оставяйки образа си по-чист, поясни Ганев. 

Дир.бг припомня, че ГЕРБ поиска оставка на Валери Жаблянов заради текст от декларация на БСП против "Луков марш”, в която се казва, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”. По-късно социалистите се разграничиха от думите, чиито автор се оказа именно Жаблянов. Самият той посочи, че няма причина да подава оставка. БСП застана зад заместник-председателя на парламента и припомни, че още през 1991 г. са се извинили за репресиите, извършени от БКП. Днес зад него застанаха и депутатите от левицата, а ГЕРБ започна да събира подписи за оставката на Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание.  

"С връщането назад в историята, ГЕРБ замитат дебата за здравната система", заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев

АНКЕТА: Да подаде ли оставка Жаблянов?