Офанзивата на белгийски спецчасти се оказа свързана с успех на френската полиция, пресякла нощес край Париж заговор за атентат. Поне трима са задържани в Белгия по тази следа, съобщи в. "Фигаро".

Отделно Би Би Си предаде за двама души, арестувани в Германия по подозрение, че са свързани с терористичните актове в Брюксел във вторник, при които загинаха 31 души, а 270 бяха ранени.

Шестима са били арестувани снощи в мащабна операция в района на белгийската столица, в общините Брюксел, Жет и Скарбек. В нея са били включени специални части и полицейски хеликоптер. Действията в Скарбек са били подкрепени и от военен отряд.

Рано тази сутрин е задържан поне един човек в района на Брюксел - в квартал Форе, в който преди 10 дни силите на реда случайно откриха убежище на терористи.

Съобщенията за арестуваните са непълни, откъслечни и противоречиви. Според телевизиите в Белгия преди обяд е имало много обиски и проверки, и няколко арестувани.

Вижте снимки >>

Полицейската операция в брюкселската община Скарбек е започнала днес следобeд, съобщи АФП. Тя е свързана със замисъла за атентат, осуетен във Франция.

Спецчасти от белгийската полиция са проникнали в жилище в района и е чута експлозия според агенция Белга. Един човек е бил "неутрализиран" по медийни информации, които не са потвърдени официално.

Терминът "неутрализиран" беше използван в съобщението от 18 март, че е заловен Салах Абдеслам. Той беше ранен със стрелба в краката и арестуван.

Арестуваният днес мъж е бил леко ранен в бедрото, съобщава Derniere Heure. Бил  е откаран с линейка. Според първите съобщения той не е стрелял по полицаите.

Полицията напълно е прекъснала достъпа до цял площад и отцепила голям район, предава от мястото репортер на АФП. Жители на района са чули една или няколко експлозии. Вероятно поне една е предизвикана контролирано от полицейски сапьори, дошли да обезвредят съмнителен пакет.

Трима от задържаните през нощта са били арестувани в колата им точно пред сградата на федералната прокуратура. Това е една от малкото известни подробности за полицейското настъпление.

Издирва се нов заподозрян, съобщи белгийската медия Derniere Heure (DH.be). Това е сириецът Наим ал Хамед, роден в град Хама на 1 януари 1988 г. Той бил замесен в атентатите в Париж миналия ноември и Брюксел, но засега не е известно каква е била ролята му.

Според полицейското описание Ал Хамед е „много опасен и може би въоръжен”.

След атентатите на 22 март, уточнява DH, западните антитерористични служби са получили списък с пет имена на заподозрени във връзка с нападенията в Париж на 13 ноември м.г. и в Брюксел тази седмица.

Измежду петимата Ал Хамед е единственият, който досега не е споменаван публично.

Неговото описание е разпространено в много страни заедно с това на белгиеца Мохамед Абрини (също посочен като "много опасен") и Наджим Лахрауи, за когото се предполага, че е умрял, извършвайки един от самоубийствените атентати на летището.

Версия за планирани улични атаки с автомати

Междувременно телевизия VRT разгласи една от версиите за трагедията в Брюксел, над които следователите работят.

Според нея изглежда, че е имало две групи, готови да извършат атентати едновременно.

Салах Абдеслам, Мохамед Белкаид и техният съучастник Амин Шукри планирали убийства със стрелба по улиците на Брюксел, успоредно с бомбените атентати на летището и в метростанцията. Тримата щели да използват автомати "Калашников" и пушки помпи.

Този план наподобява на извършеното на 13 ноември м.г. в Париж. Но в частта за стрелбата той е бил провален при обиска и последвалата престрелка в квартал Форе.

Там на 15 март алжирецът с фалшива самоличност Белкаид беше застрелян от полицията, а другите двама избягаха.

Абдеслам обаче беше арестуван на 18 март в района Моленбек.

Ако замисълът на терористите е бил такъв, излиза, че на пръв поглед рутинната операция на 15 март във Форе е предотвратила много по-голямо кръвопролитие в белгийската столица.

RTBF също съобщи за този сценарий. И двете телевизии предупредиха обаче, че следственият екип не смята проучваната версия за реална, а само за много вероятна.

Продължават противоречивите съобщения и коментари за това дали и доколко белгийските власти са подценявали сигнали за терористи.

Така, по-рано днес беше съобщено, че един полицай от Мехелен (френско име Малин) миналата есен е научил адреса в Моленбек на Салах Абдеслам, най-издирвания тогава човек в Европа. И на 7 декември бил пратил поверително съобщение в Брюксел, на което не обърнали внимание.

Обаче днес към обяд полицията в Мехелен опроверга съобщението. Според шефа й там изобщо не са разполагали с такова сведение.

Джон Кери: Аз съм брюкселец

"Аз съм брюкселец", заяви на френски и фламандски държавният секретар на САЩ Джон Кери днес в белгийската столица, където пристигна да поднесе съболезнования и да предложи помощта на САЩ след джихадистките атаки от вторник, съобщи Франс прес.

"Je suis Bruxellois" - "Ik ben Brussel", каза Кери на обща пресконференция с белгийския премиер Шарл Мишел.

Изречението на Кери е явно препращане към историческото "Ich bin ein Berliner" ("Аз съм берлинчанин") на Джон Кенеди. По този начин на 26 юни 1963 г. президентът на САЩ е изразил солидарност с жителите на града, разделен от стeната, която стана символ на студената война.