500 пътници са спали на летището в белгийската столица, съобщават местни медии, цитирани от БТА. За 200 от тях Червеният кръст е осигурил походни легла.

Заради проблемите с полетите европейският комисар по регионална политика Корина Крецу отложи посещението си в България. Тя трябваше да присъства на церемонията по откриването на участък от магистрала "Марица".

Засега Ръководството на въздушното движение (РВД) е възстановило обслужването на 75 процента от полетите.

От вчера са отменени 200 полета в Брюксел и 30 на второто по големина летище в страната Шарльороа.

Причината за затварянето на въздушното пространство на страната е била свързана с изпитания на запасното захранване на електрическата система на РВД.
При проверка на аварийните генератори е било допуснато пренапрежение по мрежата. Така е пострадала инсталацията, която би подавала напрежение от резервните генератори в случай на обичаен срив на захранването.

Специалисти отчитат, че вчера Белгия се е разминала с неясна по мащаб катастрофа, защото не са рядкост дните с ниска облачност, валежи или мъгла, при които видимостта при излитане и кацане е близка до минимумите.

При слаба видимост и при внезапно изключване на радарите за водене на самолетите при излитане и кацане е било възможно последствията да бъдат далеч по-тежки.

Транспортните проблеми в Белгия продължават и днес с обявената стачка в железниците.
Около 40 на сто от влаковете не се движат заради протест на машинистите. Исканията са за по-високи заплати, по-добри условия на труд и по-малко натоварване.