Протестът бе организиран от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", предаде БГНЕС. Шествието тръгна от площад "Независимост" и стигна до Народното събрание.

"Поправките в Закона за горите ще позволят в защитени територии да се строи по начин, които е силно корупционен", смята Ива Братанова от WWF. Според нея по този начин държавата се отказва от правила и законови рамки, позволяващи и да спира строителство в защитени територии.

Според природозащитниците с новите лобистки поправки към закона освен писти и лифтове управляващите добавили дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд.

"Депутатите са изправени пред символичен избор – или да пресекат корупционните схеми, чрез които ще се застрояват безплатно, безсрочно и без търг българските гори, или да помогнат за изсичането на българската гора, като гласуват готвените  промени в Закона за горите", заявиха от "За да остане природа в България".

По-рано във вторник еколози от коалицията „За да остане гора в България" внесоха в Министерския съвет брадва и за премиера Бойко Борисов.