Пред bTV тази сутрин той изтъкна, че те не са по адрес на конкретни хора, а на анонимни лица, които са движени от озлобление срещу колегите си.

"Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!", каза във вестникарско интервю миналата седмица Димитров.

"Избухвам, тъй като в последните дни, когато бяха открити светите мощи и обявени за такива от проф. Попконстантинов, а не от мен, при разговори с журналисти, обикновено разговорът стигаше до съмнение на археолозите за автентичността“, обясни днес той.
Според него тези археолози нямат аргументи за съмнения относно мощите, а аргументи има единствено Попконстантинов.

Димитров твърди, че думата "шибан“ няма отрицателно значение в българския език, а се използва в работния изговор. Той бе категоричен, че няма никакво намерение да се извинява. Министърът без портфейл смята, че не може да се извинява на анонимни хора, извиненията са персонални, а никой от тях не е представил още аргумент, защото, по думите му  -  не могат.
"Само долната злоба предизвиква съмнението, че тези мощи не са на светеца. Ще ви кажа какво пише един арабски писател за българите още Х-ти век - при българите, когато някой израсне над другите, идват при него и казват съкрушено други българи: ама ти много ни надмина, ние не сме достойни за теб, ти си достоен за Тангра. И го бесят", обясни той.

По думите му светите мощи могат да развият поклоннически туризъм по Черноморието целогодишно, а не само през лятото. Несебър е една енциклопедия на църковната култура, там има останки от 44 църкви от различни векове, даде за пример Димитров и се зачуди защо това не се използва с туристическа цел.

Той се опита да се оправдае и за казаното преди три дни, че българките, отишли да видят мощите, "били голи". Божидар Димитров обясни, че не е прилично да се влезе в храм с голи рамена и крака.

По-рано днес културологът Ивайло Дичев коментира пред БНР, че е недопустимо един министър да псува като каруцар. Дичев припомни изказването и на други министри – на Симеон Дянков, който определи служителите на БАН като феодални старци, и на Цветан Цветанов, който често обвинява съдиите, че са корумпирани.
Според културолога стилът на това управление е такъв - много брутална агресия, най-вече към интелигенцията.
"Хората обичат, когато пред очите им тъпчат някакви малко по-високопоставени хора. Не случайно това правителство има толкова висок рейтинг, защото то гъделичка едни такива ниски страсти в избирателя. Аз мисля, че това е страшно опасно”, заяви Дичев.

Междувременно депутати от бургаската листа на ГЕРБ се обявиха в подкрепа на Божидар Димитров.