Лидерът на ГЕРБ още е на посещение във Вашингтон и коментира от там динамичните политически събития у нас.

По предложението на лидера на БСП предсрочните избори да се проведат в края на юли той каза пред БНР:

"Трябва да си луд човек да кажеш – края на юли, когато всички са в отпуск и са си завели децата на море, да ги викаш да гласуват. Ако искат да ги направят и на 13 юни (рождения ден на Борисов - б.р.). Когато искат да ги направят. Подобно поведение на Станишев, Местан и компания срива държавата".

Според Борисов новите избори трябва да се състоят, когато ги определи президентът и предупреди, че ако той му връчи мандат*, ще го държи максимално дълго.

"Няма да накарам моите избиратели, младите хора, работещите хора, които чакат да дойдат юли и август, за да отидат на почивки, да ги викаме на избори", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Той добави, че за пореден път Сергей Станишев е заблудил обществото. В началото Борисов се подвел, че той говори за оставка и провал на БСП, но сега разбрал, че всъщност управляващите продължават да отклоняват вниманието, за да бъдат колкото може по-дълго на власт и да назначат "послушковците".

Не знам с какви очи, след като са подали оставка, поне на партийно ниво и БСП, и ДПС, а „Атака“ крещят отвън оставка на правителството, влязоха да направят кворум, за да може да минат Сметната палата, както и шеф на НСИ, заяви лидерът на ГЕРБ пред "Фокус".

Затова бил учуден от това, което сътворили Местан и Станишев, след като в последните дни говорели за мъдрост, толерантност и съгласие.

"С днешния си ход те минираха всякаква възможност за каквито и да е нормални разговори. Какво има да говорим във вторник на КСНС, при положение, че те така безпардонно се държаха?", попита бившият премиер.

Вчера президентът обяви, че на 17 юни свиква извънредно Съвета за национална сигурност, за да се проведат консултации за насрочване на предсрочни избори.

На въпрос какъв ще бъде тонът по време на заседанието при тези обстоятелства Борисов отговори:

"След днешното решение – конфронтационен. Не виждам никакъв смисъл да проявявам толерантност. Те това си посяха, това ще пожънат".

Той добави, че държавата е на дъното и дори новото правителство няма да може да я изведе от кризата в следващите години.

Междувременно, в негово отсъствие, депутати от ГЕРБ участваха в дебатите по вота на недоверие срещу кабинета за провала във фискалната политика. Той ще бъде гласуван в петък, 13-и.
Станишев препоръча кабинетът да подаде оставка, след като мнозинството преодолее искания вот на недоверие.

* Процедурата

Според Конституцията, ако кабинетът подаде оставка до края на тази седмица, президентът може да връчи нови три мандата за правителство на партиите от този парламент. Всяка от партиите има 7-дневен срок да предложи правителство.

Ако мандатите бъдат върнати, тоест не се постигне съгласие за образуване на правителство, както се очаква, тогава държавният глава трябва да насрочи избори за парламент най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.