Вчера държавният глава върна за прегласуване Закона за бюджета на общественото осигуряване. Така той спря вдигането на пенсионната възраст от догодина. Той критикува отпадането на т.нар. швейцарско правило за индексация на пенсиите и решението те да се осъвременяват само с процента на инфлацията, а да не се взима предвид и ръстът на осигурителния доход.

Борисов коментира вчера, че бюджетът на държавното обществено осигуряване ще бъде прегласуван в парламента в същия му вид, за да може пенсионната реформа да стартира от януари и пенсиите на всички да бъдат гарантирани.

"Цяла Европа прави тези реформи, защото Европа не иска да е на две скорости, не иска да има бедни и богати, не иска да има слаби и силни. Искаме реформата да започне веднага, да даде резултати след 5 години, след 4 – 2015 г.", обясни днес премиерът, който бе на откриването на обновената детска градина "Звънче" в Ботевград, предаде БНР.

"Така че не само, че не трябваше да има вето, трябваше да похвали правителството, че 2012 г. не само, че нямаме изгода от пенсионната реформа, а ще ни струва някъде от порядъка на 30, 40 до 50 милиона. Обикновено в Европа се прави, след като фалират надолу. Затова смятам, че не е прав, но това си е негово право", заяви Борисов.

На въпрос дали очаква мнозинството в парламента да отхвърли ветото, Борисов отговори: "Разбира се".
Това означавало "да изложиш пенсионните системи в следващите години на фалит".
'И когато разговаряме, те много добре знаят за какво става въпрос – и за частните пенсионни фондове и за всичко, което може да се случи ако не предприемем тази мярка. Но нали разбирате, на чужд гръб всеки може да се упражнява в момента", подчерта Борисов.